Το Χρηματιστήριο Αθηνών μολύνθηκε από τον ιό, αλλά δεν έχει βγάλει ούτε ανακοίνωση

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ξεκίνησαν στην ώρα τους σήμερα Δευτέρα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ωστόσο, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου δεν έχει εκδώσει ούτε ανακοίνωση προειδοποιητική, ούτε για το τι μέλλει γενέσθαι. Η προσυνεδρίαση ξεκινά κάθε μέρα στις 10.15 π.μ. και οι συναλλαγές στις 10.30 π.μ.

Σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Μερικές ημέρες πριν η διοίκηση του Χρηματιστηρίου υποστήριζε με ανακοίνωσή της ότι είναι έτοιμη και έχει προετοιμασθεί για τις δύσκολες συνθήκες, εφαρμόζοντας εξ αποστάσεως εργασία για το 85% του προσωπικού της «με προοπτική αύξησης του ποσοστού αυτού «εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογική υποδομή του Ομίλου».

Eπίσης, υποστήριζε σε ανακοίνωσή της τα εξής: «για την διασφάλιση της συνέχειας των κρίσιμων επιχειρησιακών λειτουργιών του Ομίλου, έχει ενεργοποιηθεί το ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας (Business Continuity Management Framework), που με μεθοδικότητα και ευελιξία εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Όμιλος έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες στις παρακάτω ενέργειες:
· Εξασφάλιση της εξ αποστάσεως (remote) εργασίας των Μελών του ΧΑ, κατόπιν διενέργειας
δύο επιτυχημένων προσομοιώσεων ηλεκτρονικών συναλλαγών (mock trading).
· Διασφάλιση της επικείμενης έναρξης λειτουργίας της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 23/3, κατόπιν αντίστοιχων διαδικασιών προσομοιώσεων.
· Καθημερινές ενημερώσεις προς τους εργαζομένους και συνεχής υποστήριξη και καθοδήγηση από τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού με στόχο την καλύτερη προσαρμογή στην εξ αποστάσεως εργασία.
Παράλληλα, η εξυπηρέτηση των Εκδοτριών και η ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά, μέσω των συνηθισμένων καναλιών επικοινωνίας, παρά την απομακρυσμένη λειτουργία της αρμόδιας διεύθυνσης από 16/3. Η υπηρεσία του συστήματος HE.R.ME.S.II και οι διαδικτυακές υπηρεσίες Listing Service Desk και AXIAline παρέχουν την δυνατότητα ασφαλούς, εξ αποστάσεως (remote) πρόσβασης από οπουδήποτε, για τους εξουσιοδοτημένους χρήστες των εκδοτριών οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ψηφιακές πιστοποιήσεις και υπογραφές (ATHEX Trust Services)».

Εδώ η ανακοίνωση του επικεφαλής της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη για την καλή προετοιμασία.