Το Heathrow έχασε τα πρωτεία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και προβλέπει μαύρες ημέρες

Το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου δεν είναι πλέον το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, καθώς έχασε τα πρωτεία στη διάρκεια της πανδημίας από το αεροδρόμιο του Παρισιού Charles de Gaulle. Η διοίκηση του αεροδρομίου κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση γιατί οι επιβάτες μειώνονται με μεγαλύτερο αριθμό έναντι άλλων αεροδρομίων, εξέλιξη που σχετίζεται και με το brexit και όχι μόνο με την πανδημία.

Η επιβατική κίνηση στο Heathrow υποχώρησε 84% τους τρεις μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο, ωθώντας το σε απώλεια 1,5 δισ. λιρών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Εκτός από το ότι έχασε την πρώτη θέση κινδυνεύει να βρεθεί ακόμα χαμηλότερα καθώς μπορείς να το προσπεράσουν τα αεροδρόμια του Αμστερνταμ και της Φρανγκφούρτης.

Σε δηλώσεις της η διοίκηση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο (ανήκει στην ισπανική Ferrovial, την Qatar Investment Authority και την China Investment Corp, μεταξύ άλλων), με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών επιδόσεων, επέκρινε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για το ότι καθυστέρησε να καθιερώσει ένα καθεστώς τεστ για να αντικαταστήσει τους κανόνες 14 ημερών καραντίνας και ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις προκάλεσαν επιπλέον ζημιά στην οικονομία.

Η διοίκηση του Heathrow προσγείωσε επίσης τις προοπτικές σχετικά με τον αριθμό των επιβατών του επόμενου έτους, επισημαίνοντας ότι αναμένει 37 εκατομμύρια επιβάτες, δηλαδή 41% χαμηλότερη πρόβλεψη από αυτή του Ιουνίου, καθώς οι αυστηρότεροι περιορισμοί σβήνουν τις ελπίδες για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης.