Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε «όχι» στο Βαρουφάκη για εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε για λόγους δημοσίου συμφέροντος το αίτημα του κόμματος «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, για έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της απόφασης του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει το «ΜέΡΑ25», το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και δύο πολίτες καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και είχαν υποβάλλει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00. Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία