Τζο Μπάιντεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ. Κατανοούμε ότι πολλοί σύμμαχοι μπορεί να μην είναι σε θέση να μας ακολουθήσουν στην κίνηση αυτή, αλλά παραμένουμε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο να ασκήσουμε πίεση στον Πούτιν, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα έχει κόστος και για τις ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι τη στηρίζουν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι.

«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Μάλιστα, εξήγησε πως κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας, ενώ παραδέχτηκε πως «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει επιπτώσεις και για εμάς».

«Στην απόφαση συμφώνησαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε άλλο σημείο.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε πως κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.

Τέλος, παραδέχτηκε αυτό που ήταν άλλωστε αναμενόμενο, δηλαδή πως «οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία»

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία», ενώ ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.

Στη συνέχεια προέτρεψε και τους ευρωπαίους να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τους Ρώσους.