UBS: Πόσο θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές του 2020 τις επενδυτικές αποφάσεις

Θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές την επενδυτική συμπεριφορά των συμμετεχόντων στις αγορές; Ναι είναι η απάντηση βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε η επενδυτική τράπεζα UBS αν και ο μεγαλύτερος παράγοντας ανησυχίας παραμένει ο κορωνοϊός.  Σύμφωνα με τη νέα έρευνα Investor Sentiment της UBS, οι περισσότεροι εύποροι επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διεθνώς δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ ενώ σχεδόν οι μισοί εξ αυτών βλέπουν την ψηφοφορία του Νοεμβρίου ως έναν από τους κυριότερους παράγοντες ανησυχίας τους,

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.000 εύποροι επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από 14 αγορές παγκοσμίως στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, η αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία και τη χρηματαγορά έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου τριμήνου, καθώς αμβλύνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19.

• Το 46% παραδέχτηκε ότι είναι αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας άνοδο από το 40% του προηγούμενου τριμήνου.
• Το 38% εξέφρασε απαισιοδοξία, ποσοστό μειωμένο από το 45% της προηγούμενης έρευνας.
• Το 52% είπε ότι είναι αισιόδοξο για την οικονομία της περιφέρειάς του το επόμενο 12μηνο, σημειώνοντας άνοδο από 46% προηγουμένως.
• Το 53% δήλωσε ότι είναι αισιόδοξο για τις μετοχές της περιφέρειάς του το επόμενο εξάμηνο, σημειώνοντας άνοδο από το 45%.

Στην ερώτηση ποιός παράγοντας σας ανησυχεί περισσότερο, το 56% απάντησε ότι είναι ο κορωνοϊός. Το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1% χαμηλότερο από την προηγούμενη έρευνα.

Στη δεύτερη θέση των παραγόντων ανησυχίας είναι η πολιτική κατάσταση στην εκάστοτε  χώρα. Μάλιστα το ποσοστό που απάντησαν είναι 51%, σημαντικά μεγαλύτερο (+7 ποσοστιαίες μονάδες) από αυτό της προηγούμενης έρευνας.
Στην τρίτη θέση είναι ο παράγοντας δημόσιο χρέος (λόγω της αύξησης των δημόσιων δαπανών και του χρέους κάθε χώρας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού) ενώ την τέταρτη θέση μοιράζονται ο παράγοντας πτώση της αγοράς και οι αμερικανικές εκλογές του 2020. Η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο τελευταίων παραγόντων είναι ότι ο παράγοντας «αγορά» δεν έχει σημαντική αύξηση σε αντίθεση με τις αμερικανικές εκλογές όπου συγκεντρώνει 7 περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες επί των απαντήσεων.

Η Paula Polito, Αντιπρόεδρος Τμήματος της UBS Global Wealth Management, διευκρινίζει: «Η νόσος COVID-19 παραμένει η κύρια ανησυχία των επενδυτών παγκοσμίως, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανά περιφέρεια όσον αφορά το επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης. Ενώ όλο και περισσότεροι Ασιάτες και Ευρωπαίοι διαβλέπουν μια ευκαιρία «πράσινης» ανάκαμψης, οι επενδυτές στις ΗΠΑ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε μια παραδοσιακή οικονομική θετική μεταβολή.»
Η Solita Marcelli, Διευθύντρια Επενδύσεων Αμερικής της UBS Global Wealth Management, σχολιάζει: «Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να αναδείξουν πολλές ευκαιρίες για τους επενδυτές, καθώς και να αποσαφηνίσουν τις πολιτικές κατευθύνσεις της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, ο τελικός αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές αγορές να είναι ενδεχομένως σχεδόν ουδέτερος, ακόμη κι αν εκείνες βιώσουν κάποια προσωρινή αστάθεια.»

Προηγείται ο Biden στις δημοσκοπήσεις

Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Joe Biden έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές, σε σύγκριση με το 45% που πιστεύει ότι θα νικήσει ο Donald Trump. Το 49% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική προέβλεψε νίκη του Trump, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, ενώ μόλις το 42% των Ελβετών επενδυτών αναμένει νίκη του Trump, το χαμηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε περιφέρεια. Σχετικά με τις επενδυτικές επιλογές οι Ασιάτες συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή, με το 75% των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι σχεδιάζει προσαρμογή του χαρτοφυλακίου του, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 61%. Αντιθέτως, μόλις το 31% των ερωτηθέντων Ελβετών επενδυτών σχεδιάζει αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου του.

Προοπτικές ανά χώρα/περιοχή

ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των Αμερικανών ερωτηθέντων σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της περιφέρειάς τους αυξήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, με το 41% να δηλώνει αισιόδοξο σε σύγκριση με το αντίστοιχο 30% του προηγούμενου τριμήνου. Ήταν, επίσης, λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή των εκλογών, με το 46% να σχεδιάζει προσαρμογή του χαρτοφυλακίου του έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 61%. Η έκθεση ElectionWatch της UBS προβλέπει ότι οι προσαρμογές τακτικού χαρακτήρα ενδέχεται να αποτελέσουν πιο σημαντικό ζήτημα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς η προεκλογική εκστρατεία θα οδεύει προς την τελική φάση της.

Λατινική Αμερική
Η αισιοδοξία των Λατινοαμερικάνων ερωτηθέντων σχετικά με τις προοπτικές της κεφαλαιαγοράς της περιφέρειάς τους αυξήθηκε ταχύτερα από όσο σε άλλες περιοχές του κόσμου, με το 57% να δηλώνει αισιόδοξο σε σύγκριση με το 47% του προηγούμενου τριμήνου. Είχαν, επίσης, περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, με το 67% να σχεδιάζει σχετική προσαρμογή. Σύμφωνα με την έκθεση ElectionWatch της UBS, οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι εύλογο να επηρεάσουν ουσιαστικά τη Λατινική Αμερική και άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα δεδομένης της επιρροής της πολιτικής των ΗΠΑ στο ευρύτερο μακροοικονομικό, εμπορικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες -εκτός της Ελβετίας- ήταν πιο αισιόδοξοι σχετικά με την οικονομία της περιφέρειάς τους για τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με το 55% να δηλώνει αισιόδοξο έναντι του 52% παγκοσμίως. Εξέφρασαν, επίσης, περισσότερο ενδιαφέρον για τις εκλογές στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες εκτός των ΗΠΑ, με το 72% να δείχνει υψηλό ενδιαφέρον σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 67%. Σύμφωνα με την έκθεση ElectionWatch της UBS, οι εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν πολλές σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το εμπόριο, τη φορολογία και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ελβετία
Οι Ελβετοί ερωτηθέντες εξέφρασαν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος για τις εκλογές στις ΗΠΑ παγκοσμίως, με το 70% να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα σε σύγκριση με το 67% παγκοσμίως. Εντούτοις, είχαν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή, με το 31% των ερωτηθέντων να σχεδιάζει προσαρμογή του χαρτοφυλακίου του, έναντι του 61% παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση ElectionWatch της UBS, οι εκλογές στις ΗΠΑ θα έχουν πολλές επιπτώσεις για την Ελβετία, όπως και για το ελβετικό φράγκο, το οποίο συχνά παρουσιάζει τάσεις ανατίμησης σε περιόδους αβεβαιότητας.

Ασία
Οι Ασιάτες επενδυτές ήταν οι πλέον αισιόδοξοι παγκοσμίως σχετικά με την οικονομία της περιφέρειάς τους για τους επόμενους 12 μήνες και για τη χρηματαγορά της περιφέρειάς τους για τους επόμενους έξι μήνες, με το 60% να εκφέρει αισιοδοξία και για τα δύο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο του 52% και 53%. Ήταν, επίσης, περισσότερο πιθανό να αναφέρουν ότι σκοπεύουν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, με το 75% να σχεδιάζει σχετική προσαρμογή έναντι του 61% παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση ElectionWatch της UBS, οι εκλογές θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την Κίνα, δεδομένης της μεταβαλλόμενης σχέσης της με τις ΗΠΑ.