Βρετανία: Ο στρατός θα αντικαταστήσει δημοσίους υπαλλήλους που είναι σε καραντίνα λόγω covid

Περίπου 1,2 εκατ. κρούσματα κορονωϊού καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στη Βρετανία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω Όμικρον και ήδη έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών. Σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες και υπηρεσίες των δήμων υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση σκέφτεται ως λύση τη συνδρομή του στρατού.

Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, η κατεύθυνση που έχει δοθεί στις διοικήσεις των υπουργείων είναι να μελετηθεί πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν το καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει στην καθημερινότητα των Βρετανών τώρα που οι διακοπές τελείωσαν.

Σήμερα το πρωί δεκάδες δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν και πολλά άλλα είχαν σημαντική καθυστέρηση, καθώς υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα εργαζομένους στους σιδηροδρόμους είναι σε καραντίνα με κοροναϊό. Την ίδια στιγμή, φόβοι εκφράζονται και για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς ήδη ακυρώνονται μαθήματα, ενώ εκτιμάται ότι το ένα τέταρτο του προσωπικού θα αναγκαστεί να απουσιάσει.

Παράλληλα οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης έχουν γεμίσει, καθώς πολλές δημοτικές υπηρεσίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για μερικές ημέρες εξαιτίας των απουσιών, ενώ ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ίσως αναγκαστούν να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους ή ακόμη και να κλείσουν για μια περίοδο – και εκεί δεν μπορεί καν να βοηθήσει ο στρατός.

Η πλέον άμεση ανάγκη που αναμένεται να καλύψει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων είναι σε οδηγούς ασθενοφόρων, αλλά είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η οδήγηση απορριμματοφόρων.