«Ξύπνησε» η ΡΑΕ για τις τιμές στην ενέργεια

Πρωτοβουλία παρέμβασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την θεραπεία «παιδικών ασθενειών», όπως χαρακτηρίζονται από αρμόδιες πηγές, της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) αναμένεται τις επόμενες ημέρες με στόχο την εξομάλυνση των τιμών, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το κόστος παραγωγής του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΡΑΕ καλεί τις επόμενες μέρες σε συνάντηση τον ΑΔΜΗΕ, για μια αναλυτική εξέταση των δεδομένων. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ρυθμιστικής αρχής με εκπροσώπους των παραγωγών ενέργειας, που συμμετέχουν στη νέα αγορά, προκειμένου να διακριβωθούν και να διορθωθούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τις τιμές στη λεγόμενη αγορά εξισορρόπησης. Πρόκειται για την τελευταία χρονικά αγορά του target model στην οποία διασφαλίζεται η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις μεταξύ της πρόβλεψης και της πραγματικής παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η εξέλιξη (άνοδος των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης) πιέζει άμεσα τους προμηθευτές και δημιουργεί σε δεύτερο χρόνο πιέσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, γεγονός που εξηγεί την άμεση παρέμβαση της Αρχής.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι δυσλειτουργίες κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του target model (η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που το εφήρμοσε, από τις αρχές Νοεμβρίου) αντιμετωπίστηκαν σε πλειάδα χωρών, και με την έννοια αυτή δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα. Είχαν επισημανθεί άλλωστε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγο πριν την εισαγωγή του target model, ως πιθανό πρόβλημα του νέου συστήματος κατά την πρώτη μεταβατική περίοδο. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν τέλος, ότι ανάλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε με την εισαγωγή της λεγόμενης «χρέωσης προμηθευτή» (ΠΧΕΦΕΛ) το 2016. Ως αποτέλεσμα η ρύθμιση επανασχεδιάστηκε λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της, προκειμένου να εξαλειφθούν υπερβολικές χρεώσεις των προμηθευτών.