Ζημιά 5,4 δισ. ευρώ στην ιαπωνική οικονομία από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώγων

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε νεότερη ημερομηνία «…όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021», όπως ανέφερε η ΔΟΕ στην επίσημη ανακοίνωσή της, δημιουργεί αυτομάτως ένα τεράστιο «ντόμινο» στον παγκόσμιο αθλητισμό και δη στις -απαιτούμενες πλέον- αλλαγές στις ημερομηνίες πολλών μεγάλων διοργανώσεων, όλων των αθλημάτων.

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ματαιώθηκαν στην 124η ιστορία τους μόνο σε εποχές πολέμου:

  1. το 1916 (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και
  2. το 1940, 1944 (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

Ο πρώτος υπολογισμός των οικονομικών επιπτώσεων εκτιμάται σε απώλειες περίπου 5,4 δισ ευρώ.
Εκτός από την ιαπωνική οικονομία, η αναβολή των Αγώνων θα δημιουργήσει «πληγές» και επιπτώσεις και στα οικονομικά της ΔΟΕ. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Μπαχ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο», εντούτοις η ΔΟΕ έχει ήδη δημιουργήσει «αποθεματικά», ύψους περίπου 763 εκατ. Euro, σε περίπτωση απώλειας των Αγώνων. Ποσό που θα της επέτρεπε να εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.
Παράλληλα, ασφαλιστικοί κύκλοι της Αγγλίας αναφέρουν πως η ΔΟΕ έχει ήδη δαπανήσει περίπου 21,8 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους της επένδυσης των 872 εκατ. ευρώ, που εισπράττει  από κάθε διοργάνωση, θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν πως οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες του Λονδίνου (στις οποίες απευθύνεται η ΔΟΕ όλα αυτά τα χρόνια), θα υποστούν ένα «χτύπημα» που μπορεί και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, εκτός από τις απαιτήσεις των διοργανωτών, θα υπάρξουν αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, διαφημιστικές εταιρίες, χορηγούς και ξενοδοχεία.