Ζητούν και οι επιστήμονες μείωση 40% στο ενοίκιo, αφού η κυβέρνηση τους έχει έξω και από αυτό το μέτρο

Κοινή επιστολή επιστημονικών φορέων εστάλη προς τον υπουργό Οικονομικών για την υπαγωγή των επιστημόνων/ελεύθερων επαγγελματιών  στο μέτρο της μείωσης του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

Όπως είναι γνωστό το οικονομικό επιτελείο έλαβε μέτρα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων/εργαζομένων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από παραλείψεις, καθώς εντάχθηκαν σε αυτά αρχικά μόνο επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους με βάση οδηγία δημόσιας αρχής. Στη συνέχεια ενέταξαν στα μέτρα εταιρείες που δεν έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής αλλά πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα και υποχώρησαν τα έσοδά τους, εντάσσοντας συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας. Ωστόσο και αυτοί οι κωδικοί είχαν και έχουν ελλείψεις παρά τις συνεχείς επικαιροποιήσεις της σχετικής λίστας με τους ΚΑΔ. Από τα μέτρα είχαν μείνει έξω οι επιστήμονες και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για τους επιστήμονες επιλέγει η λύση του voucher των 600 ευρώ (ως επίδομα) μέσω τηλεκατάρτισης, όμως δεν τους είχαν συμπεριλάβει και στο  μέτρο της δυνατότητας έκπτωσης του ενοικίου. Στο μεταξύ στο μέτρο της έκπτωσης του ενοικίου, μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, αφήνοντας εκτός τους επιστήμονες.

‘Ετσι, κατόπιν συνεννόησης και συντονισμού της δράσης τους, οι Πρόεδροι του ΙΣΑ, Γεώργιος Πατούλης, του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας και της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με αίτημα την άμεση υπαγωγή των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών στο μέτρο της μείωσης του μισθώματος επαγγελματικής στέγης. Το κείμενο της επιστολής, ως εστάλη, έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, λόγω των μέτρων που έχει λάβει η Πολιτεία προς αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού «covid-19», η οικονομία της χώρας έχει παγώσει και οι οικονομικές συναλλαγές έχουν περιοριστεί στις απολύτως αναγκαίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συγκαταλέγονται στους πληττόμενους από τα μέτρα κλάδους, είτε γιατί οι φυσικοί χώροι εργασίας τους έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, όπως στην περίπτωση των δικηγόρων, είτε λόγω του ως άνω περιορισμού των οικονομικών συναλλαγών. Άλλωστε, το Υπουργείο Οικονομικών το έχει αναγνωρίσει ρητά δια της υπαγωγής των σχετικών ΚΑΔ στους πληττόμενους κλάδους.

Όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι, συνεπεία των ανωτέρω, η μείωση εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι κατακόρυφη, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να στερείται του εισοδήματός της και να μη δύναται να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις – επαγγελματικές και οικογενειακές -υποχρεώσεις της.

Στις βασικές υποχρεώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών συγκαταλέγεται και η καταβολή του μισθώματος της επαγγελματικής τους στέγης. Είναι, δε, περιττό να τονιστεί ότι η υποχρέωση καταβολής ολόκληρου του ως άνω μισθώματος από έναν επαγγελματία που πλέον έχει μηδενικά έσοδα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, όχι με δική του ευθύνη, είναι αντικειμενικώς αδύνατη και, ως εκ τούτου, απολύτως άδικη και ανομιμοποίητη.

Στο σημερινό δελτίο τύπου του Υπουργείου σας αναφέρεται ότι «Με τροπολογία, το Υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Με τη διάταξη επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή».

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε όπως διευκρινίσετε ότι οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη έχουν υπαχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών, θα υπαχθούν δια της επικείμενης νομοθετήσεως, στο μέτρο της μείωσης του μισθώματος κατά 40%, είτε απασχολούν εργαζομένους είτε όχι.