
Το ποσό των 4 δισ. ευρώ άντλησε η Αθήνα από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο προσέλκυσε εκρηκτική ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. Η υψηλή ζήτησε έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή περίπου στα επίπεδα του 3,45%.
Η ισχυρή ζήτηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την αγορά, μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.
Το Bloomberg αποδίδει το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα στη «βιασύνη» των επενδυτών να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά μιλά και για μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η υγιής ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή επέτρεψαν στην Ελλάδα να μειώσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της σχεδόν κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση –με μεγάλη διαφορά- σε όλο τον κόσμο, τονίζει.
Πρόκειται για την πρώτη έξοδο στις αγορές με την «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας την οποία πλέον η Ελλάδα απολαμβάνει από τέσσερις διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης.
Fitch, Standard & Poor’s, Scope και DBRS από το β’ εξάμηνο του 2023 έχουν επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ο Moody’s αναμένεται να πράξει το ίδιο στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 15 Μαρτίου.
Το φετινό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την άντληση συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων. Επομένως, εφόσον σήμερα «σήκωσε» 4 δισ. ευρώ, τότε αυτομάτως κάλυψε το 40% του τελικού στόχου.
********
Ολοένα και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί το να καταστεί η Παγκρήτια Τράπεζα ένας ανταγωνιστικός τραπεζικός οργανισμός, έρχεται η τράπεζα με τη δημιουργία και λειτουργία της θυγατρικής της «Παγκρήτιας Factors AE» αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι η πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων factoring.
«Η νέα θυγατρική εταιρεία αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Παγκρήτιας Τράπεζας, με σταθερό στόχο τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού τραπεζικού οργανισμού, ο οποίος θα είναι σε θέση να καλύπτει με σύγχρονα προϊόντα το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών των πελατών του και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγχώρια ή εξαγωγική δραστηριότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος
Η Παγκρήτια Factors λειτουργεί πλέον ως χρηματοδοτικό ίδρυμα και παρέχει το σύνολο των προϊόντων πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων με και χωρίς δικαίωμα αναγωγής για εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές αλλά και του Reverse Factoring.
Τα προϊόντα διεθνούς Factoring, όπως το εξαγωγικό και εισαγωγικό, θα υποστηρίζονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών/ανταποκριτών πρακτόρων μελών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντιπροσώπευσης (FCI)του Factoring με περισσότερα από 400 μέλη σε 90 χώρες, στην οποία εντάχθηκε πρόσφατα και η Παγκρήτια Factors.
********
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο την απροσδόκητη ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα.
Βλέπει τώρα την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 στο 3,1%, δηλαδή κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την πρόβλεψή του τον προηγούμενο Οκτώβριο. Για το 2025 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 3,2%.
Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, αναμένεται επίσης να καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες της λεγόμενης «σκληρής προσγείωσης», δηλαδή μιας οικονομικής συρρίκνωσης μετά από μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους νέους κινδύνους από τις αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων και από τα προβλήματα που προκαλεί στην εφοδιαστική αλυσίδα η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για φέτος στις ΗΠΑ, 0,9% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία και 0,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, οι προβλέψεις του ταμείου δείχνουν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο του διαστήματος 2000 με 2019, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,8%. Τα υψηλότερα επιτόκια, η άρση ορισμένων δημοσιονομικής μέτρων στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία, ανέφερε το ΔΝΤ.



























