Β. Κικίλιας για Πολιτική Προστασία: Αναβαθμίζονται δύο Super Puma, έρχονται 10 νέα ελικόπτερα

Την αναβάθμιση δύο Super Puma και την προκήρυξη διαγωνισμού για 10 νέα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Πρόκειται για έργο μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ συνολικής αξίας 3 εκατ. ευρώ και η αναβάθμιση των δύο Super Puma περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την προμήθεια δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών αεροπυρόσβεσης.

«Είναι μία παρακαταθήκη πολύ μεγάλη για τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουν οι πιλότοι μας, οι διασώστες μας και οι πυροσβέστες μας τα μέσα για να να μπορούν να υπηρετούν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους διαγωνισμούς για την προμήθεια 10 νέων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, τα οποία θα υπηρετούν τους σκοπούς της πυρόσβεσης, της μεταφοράς και της διάσωσης.

«Θα υλοποιηθούν οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το 2025, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι για αυτήν την αντιπυρική περίοδο έχουμε μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ολοκληρώσαμε τρεισίμισι μήνες νωρίτερα φέτος απ’ ό,τι πέρυσι τον διαγωνισμό μέσα από τον NSPA, δηλαδή το ΝΑΤΟ, για την προμήθεια των εναέριων μέσων και νομίζω ότι πετύχαμε λίγο ως πολύ το σύνολο αυτών που ζητήσαμε» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη το οποίο, όπως είπε, εμπλέκει τους πάντες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία και φορείς, ενώ υπενθύμισε τη μετατροπή του εμπρησμού από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους καθ’ έξιν εμπρηστές, ακόμα και αν είναι εξ αμελείας.

«Εξ αμελείας που οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή δεν μπορεί να είναι παρά μια πράξη εγκληματική. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αυτό επισύρει ποινή 10 ετών κάθειρξης και μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμο» επεσήμανε και προσέθεσε: «Είναι μία μειοψηφία ανθρώπων οι οποίοι δεν σέβονται τους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας, το περιβάλλον, την ασφάλεια όλων και τη χώρα μας και δεν μπορεί αυτό να συνεχίσει να μένει ατιμώρητο».

Για τη συνεισφορά της αναβάθμισης των Super Puma σε διασώσεις και πυρκαγιές μίλησε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας: «Με την αναβάθμιση των ιδιόκτητων εναερίων μέσων θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των διασώσεων, πυρκαγιών και θα είμαστε πιο κοντά στην αποτελεσματικότητα για τον Έλληνα πολίτη».

Στη συμβολή της αναβάθμισης και σε όσα περιλαμβάνει αναφέρθηκε ο πυραγός Νίκος Γαλάνης, εναέριος συντονιστής εναερίων μέσων. «Η ενίσχυση των δυνατοτήτων τους αυξάνει την αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το χρόνο απόκρισής τους στις επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάνης και συνέχισε: «Με το υδραυλικό αναβατόριο ελεγχόμενης έλξης οι διασώστες μπορούν να εργαστούν με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, σε σημεία και περιοχές όπου η κοινή λογική μπαίνει στην άκρη και το αίσθημα της προσφοράς και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής με σύμμαχο την εμπειρία επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ανάγκες των συμπολιτών μας δεν παύουν και δεν περιορίζονται μέσα στο χρονικό πλαίσιο μιας αντιπυρικής περιόδου ή σε ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας σε όλη την επικράτεια είναι διαρκείς, καθημερινές και απαιτητικές σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Από την πλευρά του, ο αντιπύραρχος Μενέλαος Ανδρεασάκης, εναέριος συντονιστής εναερίων μέσων και χειριστής βαρούλκου διάσωσης τόνισε ότι μέσω της αναβάθμισης, της προμήθειας δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών για την αεροπυρόσβεση, πολλαπλασιάζεται σημαντικά η επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Γαλάνης και ο κ. Ανδρεασάκης μετέφεραν τις εμπειρίες τους από το πεδίο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, τονίζοντας: «Κληθήκαμε από τη δασοπυρόσβεση στις καταστροφικές πυρκαγιές της Θράκης να επιχειρήσουμε διασώσεις στις πρωτόγνωρες πλημμύρες της Θεσσαλίας. Δυστυχώς παρόμοιες καταστάσεις θα κληθούμε να τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αυτή τη φορά όμως καλύτερα εξοπλισμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι».