
Αλλαγή προέδρου στην Εθνική Ασφαλιστική με τον Νάσο Ζαρκαλή να παίρνει τη θέση του κ. κ. Andrzej Klesyk.
Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη με πολυετή εμπειρία σε διαφορετικά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιχειρηματικά πεδία που να θυμίσουμε πως φεύγοντας από τη Wind έγινε πλουσιότερος κατά 40 εκατ. ευρώ αφού πούλησε τις μετοχές της εταιρείας που κατείχε.
Η αλλαγή προέδρου είναι μια κίνηση που ίσως δείχνει προς τα που θέλει να πάει το καράβι το CVC.
Πάντως η στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου Robert Gauci έχει αρχίσει να προβληματίζει την αγορά καθώς οι κινήσεις που κάνει προκαλούν σκεπτικισμό για το πως κινείται η εταιρεία και αν επηρεάζονται τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.
Οπως μαθαίνουμε η Εθνική Ασφαλιστική και ο βασικός μέτοχος, CVC Capital Partners, υπέβαλαν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αντασφάλιση ενός σημαντικού τμήματος του χαρτοφυλακίου των παραδοσιακών ασφαλιστικών προγραμμάτων εγγυημένου επιτοκίου,
Το project Butterfly, όπως έχει ονομαστεί, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την αντασφάλιση, δηλαδή τη μεταφορά του κινδύνου για χαρτοφυλάκιο 650 εκατ. ευρώ με απώτερο στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων και τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα χρησιμοποιήσει η διοίκηση αυτά τα κεφάλαια γιατί οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σχεδιασμός για νέα επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους όπως έγινε και το 2022.
Το αίτημα, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην εποπτική αρχή, που θεώρησε ότι προσκρούει σε θέματα προστασίας των ασφαλισμένων.
Βέβαια με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να απαγορεύσει μια τέτοια κίνηση, ωστόσο πάντοτε οι ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προτροπές του Επόπτη και επίσης ο τελευταίος έχει π.χ. τη δυνατότητα μετά από μια τέτοια κίνηση, να ζητήσει από μια εταιρεία να δημιουργήσει επιπλέον αποθεματικά κεφάλαια.
Αρνητική εντύπωση στην αγορά έχουν προκαλέσει αλλά δύο γεγονότα που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα για την μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας. Η Εθνική Ασφαλιστική δεν έχει προχωρήσει φέτος στην ανακοίνωση τριμηνιαίων ή εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Robert Gauci λέει πως φετινός στόχος δεν είναι η κερδοφορία, αλλά η προώθηση της λειτουργικής της αναδιάρθρωσης.
Βέβαια οι μέχρι τώρα επιλογες για τη λειτουργική αναδιάρθρωση ανεβάζουν το λειτουργικό κόστος, ενώ η διοίκηση απέλυσε μέσα στο καλοκαίρι 33 εργαζομένους (ενοικιαζόμενο προσωπικό αλλά με πολλά χρόνια παρουσίας και προσφοράς) δημιουργώντας ενα εμφυλιοπολεμικό κλίμα μέσα στην εταιρεία.





























