
Τη στήριξη στους δανειολήπτες με κυμαινόμενα επιτόκια και από τις μη συστημικές τράπεζες εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.
Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας έβγαλε άλλη μια είδηση. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και οι διαχειριστές δανείων και απαιτήσεων καθώς οι συναντήσεις που είχε μαζί τους είχαν αίσια κατάληξη.
Μάλιστα το όλο πρόγραμμα δεν θα επιβαρύνει στο ελάχιστο το ελληνικό δημόσιο καθώς όλο το κόστος θα το επωμιστούν οι τράπεζες
***********
Η μία μετά την άλλη οι συστημικές τράπεζες έκαναν πράξη το πάγωμα των επιτοκίων για ένα χρόνο στους συνεπείς δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, δίνοντας τους μια βαθιά ανάσα.
Tο Euribor βάσει του οποίου υπολογίζεται η δόση στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, παγώνει κάτω από τα επίπεδα του 3%
Ενδεικτικά, στην Alpha Bank τα επιτόκια αναφοράς του Προγράμματος διαμορφώνονται ως ακολούθως: EURIBOR 1 μηνός στο 2,72% και EURIBOR 3 μηνών στο 2,83%, από 2,92% και 3,03% αντίστοιχα στα τέλη Μαρτίου ενώ στα ίδια επίπεδα είναι και των άλλων συστημικών τραπεζών
Οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια θα ενταχθούν αυτόματα στο νέο 12μηνο πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια.
Μάλιστα όπως σημειώνει η Alpha Bank εάν κατά τη 12μηνη περίοδο, τα επιτόκια αναφοράς μειωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο Πρόγραμμα, οι αντίστοιχες μειώσεις θα υπολογιστούν άμεσα στα επιτόκια . Συνεπώς, οι δανειολήπτες προστατεύονται από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς, αλλά δεν στερούνται τα οφέλη τυχόν μελλοντικής μειωσης τους κατά τη διάρκεια του Προγράμματος.
***********
Καλά νέα για την ελληνική οικονομία από ΔΝΤ και ΙΟΒΕ. Βελτιωμένες εμφανίζονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος, στο 2,6% -και υπερ τριπλάσια του 0,8% που προβλέπει για την Ευρωζώνη- ενώ για το 2024 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 1,5% από 1,4%. Εκτιμά ακόμη, ότι η χώρα μας θα έχει φέτος μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 4% έναντι 5,3% της ζώνης του ευρώ.
Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιτρέψει να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022.
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4% μέσα στο 2023 «βλέπει» το ΙΟΒΕ, αναθεωρώντας αισθητά την εκτίμηση του περασμένου Ιανουαρίου (1,4%).
Όπως προκύπτει από την τριμηνιαία ανάλυση του , το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι επενδύσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν, προσφέροντας στηρίγματα στο ΑΕΠ. Παράλληλα, αναμένεται υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,3% και της ανεργίας στο 11%.



























