
Στην αναβίωση των προθεσμιακών καταθέσεων στοχεύει η αύξηση στα επιτόκια που αναμένεται να ανακοινώσουν από την προσεχή εβδομάδα οι τράπεζες, μετακυλίοντας ένα μέρος της ανόδου του euribor στα επιτόκια καταθέσεων των πελατών τους.
Η αύξηση των επιτοκίων θα αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστούν οριζόντια ακόμη και για μικρές καταθέσεις με αυξήσεις που θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό και την διάρκεια.
Τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις τράπεζες έχουν υποχωρήσει σήμερα στο ναδίρ,αφού οι καταθέτες δεν είχαν κανένα όφελος να κρατούν τα χρήματά τους σε κλειστούς λογαριασμούς. αφού η άφθονη και φθηνή ρευστότητα που διοχέτευσε η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, διατήρησε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιστορικά χαμηλά.
***************
Οι ελπίδες για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να έχουν εναποτεθεί στο Δημόσιο από το καλοκαίρι, αλλά όπως φαίνεται το πρόγραμμα «θερμοστάτης» στα κτίρια των κρατικών φορέων κινείται με χαμηλότερους από το αναμενόμενο ρυθμούς.
Το πρόγραμμα φαίνεται τελικώς πως έχει αρκετές δυσκολίες και μέχρι τώρα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ναι μεν οι περισσότεροι φορείς του Δημοσίου έχουν δηλώσει τον ενεργειακό υπεύθυνο αλλά δεν έχουν προχωρήσει στον ορισμό του «τροχονόμου» που θα ελέγχει εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα όπως για παράδειγμα ότι οι συσκευές κλείνουν κατά το πέρας των εργασιών,ότι η θερμοκρασία του air condition βρίσκεται στη θερμοκρασία που έχει οριστεί.
Στο τέλος του χρόνου θα υπάρξουν και τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος από τους λογαριασμούς, ώστε να αποφασιστεί εάν χρειάζεται να παρθούν και περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

























