
Η Goldman Sachs σαν άλλη Πυθία δημοσίευε εκθέσεις πως η ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του 2021 θα βρισκόταν στις 1.175 μονάδες και ο κ. Χάρης Ηλιάδης, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την αμερικάνικη τράπεζα αισθανόταν απόλυτα ικανοποιημένος με αυτους τους χρησμούς.
Μόνο που οι χρησμοί της Πυθίας είχαν δύο αναγνώσεις ενώ η αμερικανική τράπεζα πιάστηκε αδιάβαστη.
Το α’ 6μηνο οδεύει προς το τέλος του, η χρονιά αρχίζει να μετράει αντίστροφα και η αγορά ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμα ντέρμπι παραμονής της στις… 820 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 30% κάτω από τα επίπεδα που προέβλεπε ο οίκος.
Και είναι να διερωτάται κανείς πόσους επενδυτές πήρε η Goldman Sachs στον… λαιμό της όταν διάβαζαν τα περί 1.175 μονάδων;
Ας δούμε λοιπόν τι έλεγε η Goldman Sachs και χαιρόταν ο κ. Ηλιάδης. Συμφωνα με την αμερικανική τράπεζα ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 11,1 φορές και βάσει της τιμής-στόχου της Goldman Sachs τοποθετείται στις 12 φορές.
Τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 20% τους επόμενους δώδεκα μήνες, παρασύροντας ακόμα και το consensus των αναλυτών που ανέμενε αντίστοιχη άνοδο της τάξεως του 19%. Η εκτίμηση είναι από τις υψηλότερες, ενώ η τράπεζα τοποθετεί τη μερισματική απόδοση στο 2%.
Με τη διαφορά ότι οι μετοχές σήμερα γκρεμίζονται…
Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, παρά την υψηλή προτίμηση στην εγχώρια αγορά, η Goldman Sachs αναγνωρίζει τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας των εγχώριων μετοχών. Βάσει των παρελθοντικών αποδόσεων, η μετοχική αγορά στην Ελλάδα δείχνει αρκετά ευαίσθητη σε ό,τι αφορά την παγκόσμια αβεβαιότητα οικονομική και πολιτική…
Δυστυχώς τα δύσκολα ήρθαν η αγορά δείχνει να μην μπορεί να αντιδράσει στις διεθνείς ισχυρές πιέσεις και οι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν την Goldman Sachs και τους χρησμούς της μάλλον θα προτιμούσαν να είχαν εμπιστευτεί την… Πυθία




























