
Σταθερή κρατά την πρόβλεψή του το ΙΟΒΕ σε σχέση με την ελληνική ανάπτυξη για το 2025, ενώ παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τον πληθωρισμό. Η παρουσίαση των μεγεθών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους εμπεριέχει την εκτίμηση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% φέτος σε σχέση με το 2024. Η εκτίμηση είναι η ίδια με εκείνη που δόθηκε κατά την παρουσίαση του πρώτου τριμήνου 2025.
Αναφορικά με το 2026 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,4% και είναι λίγο υψηλότερος σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρξε πριν τρεις μήνες. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα έχει η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, το οποίο θα βρίσκεται στο τελευταίο έτος υλοποίησης.
Στο τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκε η υψηλή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, ανέκαμψε η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αμβλύνθηκε η πιστωτική συρρίκνωση προς τα νοικοκυριά, ενώ αποκλιμακώνεται το κόστος δημόσιου και ιδιωτικού δανεισμού. Οι ιδιωτικές καταθέσεις καταγράφουν ήπια αυξητική πορεία, ενώ το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
******
Η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης στο ζήτημα της προσιτότητας στέγασης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 30,9% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για στεγαστικό κόστος, ποσοστό που προσδίδει στην Ελλάδα μια ακόμη αρνητική πρωτιά.
Το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν υπερεπιβάρυνση από το κόστος στέγασης αυξήθηκε από 28,7% το 2018 σε 30,9% το 2021. Η αύξηση αυτή καταγράφεται σε αστικές και μη περιοχές, με τις αστικές να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Η άνοδος των τιμών κατοικιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με παράγοντες όπως η αυξημένη ζήτηση για ακίνητα, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα οικοδομικών υλικών και η περιορισμένη προσφορά νέων κατοικιών.
******
Ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν δίνουν το παρών στην ΑΜΚ ύψους 40 εκατ. ευρώ της Premia που ξεκινάει την Δευτέρα, με την οικογένεια Σκλαβενίτη και τον Γιάννη Αντετοκούμπο να ξεχωρίζουν ως νέοι μέτοχοι.
H οικογένεια Σκλαβενίτη θα εισφέρει 3 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει μερίδιο περίπου 2% και ο Γιάννης Αντετοκούμπο με 3,3 εκατ. ευρώ, με ανάλογο περίπου ποσοστό ενώ στους νέους μετόχους περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της Kaizen, Γιώργος Δασκαλάκης.
Το παρών θα δώσουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τον Ηλία Γεωργιάδη να εισφέρει 8 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Premia ανακοίνωσε την συμφωνία εξαγοράς ενός τετράστερου ξενοδοχείου στα Grand Canaries στην Ισπανία, έναντι τιμήματος 64 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη αγορά ακινήτου της εταιρείας εκτός Ελλάδας, και είναι «κλειδωμένο» με συμβόλαιο μίσθωσης 20 χρόνων, με ετήσιο μίσθωμα 4,65 εκατ. ευρώ.



























