
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αναμένεται να επικεντρωθεί λιγότερο στα τριμηνιαία αποτελέσματα και περισσότερο στις στρατηγικές κατευθύνσεις των νέων business plans, στις προοπτικές κερδοφορίας και στη μερισματική πολιτική. Σύμφωνα με την Bank of America και την JPMorgan Chase & Co., ο κλάδος έχει ήδη υποστεί σημαντικό de-rating από τις αρχές Φεβρουαρίου, δημιουργώντας περιθώριο επαναξιολόγησης των αποτιμήσεων εφόσον επιβεβαιωθούν οι θετικές προοπτικές.
Κομβικό σημείο για την αγορά αποτελεί η δυναμική αύξηση των δανείων και η αναμενόμενη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, με αρκετές τράπεζες να εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα προηγούμενα guidance επίπεδα. Παράλληλα, αναμένεται σταθεροποίηση της ποιότητας ενεργητικού, με το κόστος κινδύνου να υποχωρεί κατά περίπου 5–10 μονάδες βάσης και την ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους να περιορίζεται κοντά στο 5%. Τα νέα business plans των τραπεζών προδιαγράφουν διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή, ενισχυμένα έσοδα από προμήθειες και βελτιωμένη κεφαλαιακή ποιότητα, στοιχείο που επιτρέπει μεγαλύτερες διανομές προς τους μετόχους.
Σε επίπεδο αποτιμήσεων, οι εκτιμήσεις διαμορφώνονται ως εξής. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος κινείται μεταξύ 4,30 και 4,41 ευρώ, με τις προβλέψεις να προέρχονται από την JPMorgan (4,30 ευρώ) και την Bank of America (4,41 ευρώ). Για την Eurobank οι στόχοι διαμορφώνονται μεταξύ 4,40 και 5,54 ευρώ, ενώ η τράπεζα προβάλλεται ως η κορυφαία επιλογή της BofA για το 2026. Η Εθνκή Τράπεζα έχει στόχους από 14,78 έως 15,70 ευρώ, με έμφαση στη δυναμική διανομών και στην κεφαλαιακή ισχύ. Για την Πειραιώς οι τιμές-στόχοι κυμαίνονται μεταξύ 9,86 και 10 ευρώ.
Η μερισματική πολιτική αποτελεί βασικό driver αποτίμησης. Η Eurobank αναμένεται να αυξήσει το payout στο 55% για το 2025 με περαιτέρω σταδιακή άνοδο, η National Bank στοχεύει σε payout έως 95% μακροπρόθεσμα, ενώ Alpha Bank και Piraeus Bank ακολουθούν πιο ήπια αλλά ανοδική πορεία διανομών. Συνολικά, ο κλάδος διατηρεί σύσταση overweight.
*******
Η Metlen συγκαταλέγεται στις τρεις πιο σοβαρές υποψήφιες για την εξαγορά της Aluminium Dunkerque, της ναυαρχίδας της γαλλικής βιομηχανίας αλουμινίου που ελέγχεται από το επενδυτικό fund American Industrial Partners. Η διαδικασία πώλησης εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς στις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται αναθεώρηση των οικονομικών προσφορών και πιθανή επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.
Η Aluminium Dunkerque αποτελεί στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, καθώς καλύπτει περίπου το 20% των γαλλικών αναγκών σε αλουμίνιο, παράγοντας βιομηχανικές πλάκες και κράματα. Το 2024 κατέγραψε καθαρά κέρδη 186 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 834 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 720 εργαζόμενους, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα του προς στρατηγικούς επενδυτές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι άλλοι δύο ισχυροί διεκδικητές είναι η Emirates Global Aluminium και η Aluminium Bahrain. Η EGA αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου παγκοσμίως, με σημαντική παραγωγική δυναμικότητα και σχέδια εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ενώ η Alba ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες της με ευρωπαϊκές χώρες στον κλάδο μετάλλων και βιομηχανικών τεχνολογιών.
Η Metlen διαθέτει πλεονέκτημα λόγω της κάθετης ολοκλήρωσης της δραστηριότητάς της, καθώς είναι μεγάλος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελέγχει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από εξόρυξη έως μεταλλουργική επεξεργασία και ενεργειακό εφοδιασμό, στοιχείο που θεωρείται κρίσιμο για τη μετάβαση σε χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.
Παράλληλα, εταιρείες όπως η Glencore plc, η Sumitomo Corporation και η Rio Tinto Group φαίνεται να απομακρύνονται από τη διαδικασία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Η συνολική αξία της συναλλαγής εκτιμάται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο μειοψηφικής συμμετοχής της Bpifrance, που θα μπορούσε να διατηρήσει εποπτικό ρόλο μέσω θέσης στο διοικητικό συμβούλιο. Οι τελικές αποφάσεις ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
*******
Ισχυρή ανταπόκριση καταγράφεται στη νέα ρύθμιση δανείων σε ελβετικό φράγκο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που λειτουργεί από τις 19 Φεβρουαρίου μέσω της gov.gr, έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 3.000 αιτήσεις δανειοληπτών, γεγονός που δείχνει σημαντικό ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία.
Η πρόσβαση γίνεται με χρήση κωδικών Taxisnet και με την υποβολή αίτησης παρέχεται αυτομάτως συναίνεση για άρση τραπεζικού και οικονομικού απορρήτου. Η διορία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί έως τις 19 Αυγούστου 2026, δίνοντας αρκετό χρονικό περιθώριο συμμετοχής.
Η ρύθμιση αφορά περίπου 57.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 14,1 δισ. ελβετικών φράγκων. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει δύο βασικές επιλογές:
Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ρύθμιση πραγματοποιείται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και το αποτέλεσμα του αλγορίθμου είναι δεσμευτικό για τους πιστωτές. Για εξυπηρετούμενα ή ήδη ρυθμισμένα δάνεια προβλέπεται μετατροπή της οφειλής σε ευρώ με ευνοϊκότερη ισοτιμία, οδηγώντας σε μείωση κεφαλαίου κατά 15% έως 50%, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.
Η μετατροπή συνοδεύεται από σταθερό επιτόκιο 2,3%–2,9% για όλη την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από τα τρέχοντα στεγαστικά επιτόκια της αγοράς. Προβλέπεται επίσης δυνατότητα επιμήκυνσης αποπληρωμής έως πέντε έτη, ώστε να περιοριστεί η μηνιαία δόση.
Οι τέσσερις βασικές κλιμακώσεις ρύθμισης είναι: κούρεμα 50% με επιτόκιο 2,3%, κούρεμα 30% με επιτόκιο 2,5%, κούρεμα 20% με επιτόκιο 2,7% και κούρεμα 15% με επιτόκιο 2,9% για τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Παράγοντες της αγοράς διαχείρισης δανείων χαρακτηρίζουν το πλαίσιο ευνοϊκό, καθώς επιτυγχάνεται μερική διαγραφή οφειλής και μακροχρόνια βιώσιμη εξυπηρέτηση.





























