65 παιδιά έχασαν τη ζωή τους μόνο τον Δεκέμβριο από επιδρομές στη Συρία

Τουλάχιστον 10 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν όταν κατά τη διάρκεια επιδρομών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας επλήγη σχολείο όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε ΜΚΟ χθες Τρίτη. Αυτό αποκάλυψε το  Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και διευκρίνισε ότι στόχος των βομβαρδισμών ήταν το χωριό Τζουμπάς, κοντά στην πόλη Σαρακέμπ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ. Το περιστατικλό αυτό συνέβη τον περασμένο Απρίλιο όταν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα με αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών και ανταρτών στις επαρχίες Χάμα και Ιντλίμπ. Οι επιχειρήσεις έτρεψαν χιλιάδες άμαχους σε φυγή προς βορρά. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έκτοτε απέσπασαν εδάφη από τζιχαντιστές και αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ, το ύστατο οχυρό των αντικαθεστωτικών στην εμπόλεμη Συρία.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) επισήμανε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη ότι τα «παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα στην κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία».

«Πάνω από 500 παιδιά τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 και τουλάχιστον 65 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μόνο τον Δεκέμβριο», υπογράμμισε.
Κατά την ίδια πηγή, οι εντεινόμενες μάχες σε περιοχές γύρω από τη Μααρέτ αλ Νούμαν, νότια της πόλης Ιντλίμπ, εξώθησαν χιλιάδες οικογένειες να φύγουν κινούμενες προς βορρά. «Από την 11η Δεκεμβρίου, πάνω από 130.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πάνω από 60.000 παιδιά, έχουν εκτοπιστεί από τη νότια Ιντλίμπ, τη βόρεια Χάμα και το δυτικό Χαλέπι εξαιτίας των κλιμακούμενων μαχών», πάντα κατά την UNICEF.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση του ΟΗΕ, οι εκτοπίσεις αυτές αυξάνουν την πίεση στους καταυλισμούς προσφύγων κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και πολλές οικογένειες είναι αναγκασμένες να κοιμούνται στο ύπαιθρο υπό άσχημες καιρικές συνθήκες.