Οριακή άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων

Μικρή υποχώρηση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,401% από το 1,38% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου αυξήθηκε στο 0,52% από 0,489%.

Ανάλογες τάσεις χαρακτήρισαν και τις ευρωπαϊκές αγορές όπου επικράτησε μία επενδυτική κόπωση, μετά την υπερδραστηριότητα που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην πρωτογενή αγορά με τις εκδόσεις ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 24ετές ομόλογο με 14 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,39% από 1,38% χθες, έναντι -0,22% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61% από 1,58%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1132 δολάρια, από 1,1149 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Κάτω το ευρώ

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των Γερμανών βιομηχάνων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας επηρέασαν αρνητικά σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) εκτίμησε σήμερα ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος, κατεβάζοντας τον πήχη στο 0,5%. Στη Γερμανία το ΑΕΠ κατέγραψε το 2019 την μικρότερη ετήσια αύξηση (0,6%) των τελευταίων έξι ετών. Οι εξελίξεις στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όσο και τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στην Ευρωζώνη, συνηγορούν στην συνέχιση της ακολουθούμενης πολιτικής νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,248%, στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,326%, στο 3 μηνών στο -0,389% και στο μήνα στο -0,462%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1169 δολάρια.