Ο ‘Αρμιν Λάσετ ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Ο ‘Αρμιν Λάσετ είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Έπειτα από δύο ψηφοφορίες ο κ. Λάσετ έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Ο δεύτερος φιναλίστ Φρίντριχ Μερτς έλαβε 466 ψήφους.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος ο κ. Μερτς διατηρούσε προβάδισμα, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι Άρμιν Λάσετ και Νόρμπερτ Ρέτγκεν ήταν με περίπου την ίδια διείσδυση στην κοινή γνώμη.

Ο Άρμιν Λάσετ χαρακτηρίζεται ως «ο υποψήφιος του κέντρου». Θεωρείται έμπιστος της κυρίας Μέρκελ, αν και τοποθετήθηκε συχνά ανοιχτά απέναντί της στη διάρκεια της πανδημίας. Υποστήριζε μια πιο «χαλαρή» εκδοχή μέτρων περιορισμού. Το 2015 στήριξε ωστόσο σθεναρά την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου, προτού μετακινηθεί αργότερα προς το συντηρητικότερο.

Ο κ. Λάσετ αποτελεί, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, την προτίμηση της απερχόμενης προέδρου Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ καθώς και του πρωθυπουργού της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ. Σε αυτή την εκλογή ο κ. Λάσετ εμφανίζεται ως «δίδυμο» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος.

Πριν την ψηφοφορία για την ηγεσία του CDU ο ‘Αρμιν Λάσετ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του θέλησε να αναδείξει την σχέση του με την καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και την εγγύηση της συνέχειας που υπόσχεται ο ίδιος. «Η φήμη της Μέρκελ μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Λάσετ και πρόσθεσε ότι «θα κερδίσουμε μόνο αν παραμείνουμε στο κέντρο», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός με συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Αριστεράς και δείχνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο μια χώρα να οδηγηθεί στην πόλωση. Επισήμανε ακόμη την συμμαχία του με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για μια θέση αντιπροέδρου του CDU και ζήτησε περισσότερες γυναίκες σε όλα τα πόστα, όχι μόνο στην κορυφή.

Επίσης ο Λάσετ είπε πως ο αρχηγός του κόμματος ή ο καγκελάριος δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος μια εταιρίας, αλλά ο καπετάνιος μιας ομάδας και η χώρα χρειάζεται έναν καπετάνιο που θα ενώσει, σε μια έμμεση αιχμή προς τον αντίπαλό του, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επέστρεψε στην πολιτική έπειτα από καριέρα σε μεγάλες εταιρίες.