
Σαν μια από τις κορυφαίες επιλογές της για overweight χαρακτηρίζει η JP Morgan τα ελληνικά ομόλογα.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος στηρίζει την προτίμησή του αυτή στα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη, στο σταθερό πολιτικό σκηνικό και στις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες για το υπόλοιπο 2025, αφότου η Αθήνα ακολούθησε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, καλύπτοντας ήδη τουλάχιστον το 75% του στόχου για τη χρονιά.
Παράλληλα, η JP Morgan σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Καθώς η Αθήνα ήδη διέθετε πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα στα τέλη του 2024, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η όποια αύξηση των σχετικών δαπανών από τα τρέχοντα επίπεδα θα είναι σταδιακή και με περιορισμένο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στον δανεισμό.
Για τους επενδυτές που θέλουν να ανοίξουν overweight θέσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου carry trade, η JP Morgan χαρακτηρίζει πιο ελκυστικές τις διάρκειες 5-15 χρόνων.
*******
Την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να κινείται στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της περαιτέρω μείωσης του χρέους της και να διεκδικήσει ίση μεταχείριση στο πλαίσιο των διεργασιών για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ερευνητικό σημείωμα που εξέδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «το σχέδιο ReArm Europe δεν πρέπει να θεωρηθεί ως διακοπή της δημοσιονομικής σύνεσης, αλλά ως ευκαιρία αντικατάστασης εθνικών δημόσιων πόρων με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για σχεδιασμένες αμυντικές δαπάνες και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ και της Ελλάδας».
Η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική πρόοδο στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα επί σειρά ετών και μειώνοντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 54,8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεταβαλλόμενο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον το οποίο περιλαμβάνει αυξημένες ανάγκες αμυντικών δαπανών, δασμούς και οξυμένη γεωπολιτική αβεβαιότητα. «Η δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας υπήρξε εντυπωσιακή, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη επιβάλλουν διαρκή επαγρύπνηση», υπογραμμίζουν οι κ. Κοντονίκας και Τσουκαλάς.
Ειδικά για την άμυνα, τονίζεται ότι η ανάγκη ενίσχυσής της σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί μία σημαντική δημοσιονομική πρόκληση για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία διαχρονικά διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στην άμυνα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας ανήλθαν στο 2,6% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας σταθερά τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ και ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν μόλις 1,3% του ΑΕΠ.
Το σημείωμα του Γραφείου Προϋπολογισμού χαρακτηρίζει το πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ReArm Europe ως «ευπρόσδεκτη εξέλιξη, ιδίως εάν οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω πόρων της ΕΕ»
*******
Μεγάλη συμφωνία ανακοίνωσαν το καναδικό fund Fairfax του Πρεμ Γουάτσα και η Metlen ενισχύοντας περαιτέρω τη συμμαχία τους.
Για την ακρίβεια, οι δύο εταιρείες θα συνάψουν ανταλλάξιμο ομόλογο ύψους 110 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Fairfax θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 2.750.000 μετοχές της ελληνικής εισηγμένης στην τιμή των 40 ευρώ, εντός δύο ετών.
Ωστόσο, πηγές της Metlen σημειώνουν ότι η Fairfax θα αποκτήσει τις μετοχές άμεσα. Μετά την απόκτηση τους το συνολικό ποσοστό του fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέλθει στο 8,35%.
Η νέα συμφωνία της Metlen με τη Fairfax, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της θέσης των Καναδών στο 8,35%, παρείχε σημαντική ώθηση (+2,89%) στη μετοχή της εταιρείας του Ευ. Μυτιληναίου, η οποία ξεπέρασε τα 39,9 ευρώ και πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ.
Την ίδια στιγμή το επιτελείο της Metlen βρίσκεται στην τελική ευθεία για την Capital Markets Day στο Λονδίνο στις 28 Απριλίου, καθώς απομένει σχεδόν ένας μήνας έως τότε.
Η Metlen δεν θα παρουσιάσει απλά το στρατηγικό της όραμα, δίνοντας στους συμμετέχοντες μια εικόνα, μεταξύ άλλων, και για τη δομή της επιχείρησης και το οικονομικό πλαίσιο. Θα είναι μία ημέρα γεμάτη με παρουσιάσεις και διαδραστικές συνεδρίες, υπό την καθοδήγηση της ανώτερης διευθυντικής ομάδας της εταιρείας και μια ευκαιρία για δικτύωση, ενισχύοντας τη σύνδεση με την ηγεσία, τους επενδυτές και τους αναλυτές του κλάδου ενόψει της IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.




























