Απλώς «αχρείαστη ενέργεια» για την κυρία Πελώνη η «παράνομη» βόλτα του Τσεσμέ στα δυτικά της Λήμνου

Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο “Τσεσμέ” βρίσκεται δυτικά της Λήμνου από χθες το βράδυ, ενώ φαίνεται να συνοδεύεται και από τουρκική φρεγάτα. Την ίδια στιγμή στην περιοχή βρίσκεται σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος όπου παρακολουθεί τις κινήσεις.

Η αναπληρώτρια κυβερνητικό εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχολιάζοντας εξέλιξη αανάφερε πως η “η παράνομη naftex ήταν αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθά στην βελτίωση του κλίματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι κινήσεις του “Τσεσμέ” επηρεάζουν τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, πρόσθεσε πως η Ελλάδα προσβλέπει σε κινήσεις αποκλιμάκώσης και υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνίες για συνέχιση των διερευνητικών επαφών και αναμένει απάντηση.

Τουρκικές προκλήσεις μέσω Anadolu
Την ίδια στιγμή το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu θεωρεί “προκλήσεις των Ελλήνων”, τις όποιες εργασίες, έρευνες ή ασκήσεις γίνονται ακόμη και στη περιοχή βόρεια της Κρήτης μέχρι τη Πελοπόννησο.

Το Anadolu μεταδίδει ότι “από την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας , η Ελλάδα συνέχισε να αυξάνει την ένταση στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πολλές δραστηριότητες από ασκήσεις έως υποβρύχιες αποστολές που στοχεύουν στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και συνέχισε την ασυμβίβαστη στάση της”, επικαλούμενο πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

“Παρά τις “προκλητικές ενέργειες” της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την ήρεμη στάση της για την επίλυση προβλημάτων με “αμοιβαίο διάλογο και διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσαν οι τουρκικές πηγές. “Η προσδοκία μας από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την εποικοδομητική στάση που διατηρούμε από την αρχή είναι ότι θα εγκαταλείψει την ασυμβίβαστη στάση της και τις πράξεις και τις συζητήσεις που αυξάνουν την ένταση και θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα με μια ειλικρινή προσέγγιση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων”.