Αχτσιόγλου: «Κύριε συντονιστή (diaNEOσις) αμφισβητώ τη βασική σας παραδοχή ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο»

«Το δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο και μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, αμφισβητώντας την παραδοχή που ο συντονιστής επικαλέστηκε σε διαδικυτακή συζήτηση της διαΝΕΟσις με θέμα την σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα.  

Η κυρία Αχτσιόγλου, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση της “διαΝΕΟσις” για το ασφαλιστικό και το δημογραφικό, διόρθωσε τον υπουργό λέγοντας πως η συνταξιδοτική δαπάνη έχει μεθωθεί στο 14,7& του ΑΕΠ και υπογράμμισε ότι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα «πρώτον, μετά τη μεταρρύθμιση του 2016 είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά βιώσιμο, με δεδομένες τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat. Άρα κανένας δημοσιονομικός κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού δεν υπάρχει. Δεύτερον, εξασφαλίζει επάρκεια συντάξεων. Τρίτον, ακριβώς λόγω του δημοσίου διανεμητικού χαρακτήρα, προστατεύει από τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, στην οποία οδηγούν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα».

Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό, επισήμανε, «όχι μόνο δεν είναι αναγκαία και ορθή επιλογή» αλλά «θέτει σε μεγάλο κίνδυνο και αβεβαιότητα τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων», καθώς «οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα πηγαίνουν σε ατομικούς κουμπαράδες και δεν θα χρηματοδοτούν τις σημερινές συντάξεις», κατά συνέπεια «το κόστος μετάβασης θα είναι τεράστιο, της τάξης των 55 δισ., και η κάλυψή του θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων και επιβάρυνση των φορολογούμενων».

Επίσης, πρόσθεσε, «οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων τίθενται σε μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο και η εμπειρία έχει δείξει ότι στο παρελθόν υπέστησαν τεράστιες απώλειες», είναι χαρακτηριστικό ότι «οι περισσότερες χώρες που επιχείρησαν τη μετάβαση επέστρεψαν στα δημόσια διανεμητικά συστήματα, μετά από μειώσεις συντάξεων, απώλειες και τεράστιο κόστος στους προϋπολογισμούς», ενώ «οι αποδόσεις που τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα -και η κυβέρνηση- υπόσχονται στους νέους ασφαλισμένους δεν ισχύουν».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η μετατροπή της δημόσιας διανεμητικής κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική σημαίνει τεράστιο κόστος μετάβασης, μείωση σημερινών συντάξεων, ανισότητες στις συντάξεις των δύο φύλων, μη προβλέψιμα επίπεδα συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους», με αυτόν τον τρόπο «ο κίνδυνος των κεφαλαιαγορών μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

Ετέλος, ανέφερε ότι «η νέα οικονομική κρίση επιβεβαιώνει την ανάγκη ενίσχυσης και βελτίωσης του δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να γίνει αποδοτικότερο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».