Αχτσιόγλου: Με το «ολιστικό» σχέδιο της ΝΔ καταργείται οριζοντίως η προστασία της κύριας κατοικίας

Συνεχίστηκε την Τρίτη 20/10/20 η συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Η εισηγήτρια στο νομοσχέδιο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έφη Αχτσιόγλου είχε μία ενδιαφέρουσα ομιλία γιατί θέλησε να απαντήσει σε ένα προς ένα στα σημεία που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθιξε με την ομιλία του την προηγούμενη ημέρα Δευτέρα 19/10/20.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με τα στοιχεία της ευρωζώνης την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019. Η κυρία Αχτσιόγλου παραδέχτηκε την υπο-απόδοση, όμως ανέφερε πως ο κ. Σταϊκούρας θα έπρεπε πριν σχολιάσει τις αναπτυξιακές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ να δει τι συνέβει πριν, δηλαδή όταν το προηγούμενο διάστημα την διακυβέρνηση της χώρας είχε η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σταϊκούρας ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τι συνέβει τότε; «Η Νέα Δημοκρατία βύθισε την οικονομία. Επανακαταθέτω τον πίνακα, που κατέθεσε ο κ. Σταικούρας απλά διαβάζω όλο τον πίνακα. Αυτή είναι η διαφορά μας», είπε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε «σωρευτικά την περίοδο 2011-2014 το ελληνικό ΑΕΠ βυθίστηκε κατά μέσο όρο -4,8% έναντι αύξησης +1% στην ευρωζώνη».

Η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο 2019, πριν την πανδημία, όταν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2019 επιβραδύνθηκε ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ μειώθηκε. Και η μείωση συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Συνεπώς «η Νέα Δημοκρατία έφερε την ύφεση πριν την πανδημία».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «αυτό μας ανησυχεί βαθιά είναι πως μέσω της κρίσης με 125.000 θέσεις εργασίας χαμένες είναι να έχουμε ένα υπουργείο Οικονομικών που επιχαίρει της κατάστασης».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα άλλα σημεία της ομιλίας του κ. Σταϊκούρα: «Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος. Όμως το 80% του χρέους δημιουργήθηκε το 2015, όταν δεν ήταν κυβέρνηση η ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε και πρόσθεσε πως υπάρχει και το χρέος προς τις τράπεζες. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 97 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 75 δισ. ευρώ».

Συνέχισε, λέγοντας πως ακούστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κατέθεσε τα στοιχεία μελέτης της ΓΣΕΒΕ, σύμφωνα με τα οποία η οικονομική κατάσταση 8 στις 10 επιχειρήσεις έχει επιδεινωθεί.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς

Για τους πλειστηριασμούς η κ. Αχτσιόγλου είπε πως επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 25.000 πλειστηριασμοί σε 4,5 χρόνια ενώ στους 14 μήνες της ΝΔ έχουν γίνει 20.000.

Συνέχισε, λέγοντας πως «το θέμα δεν είναι οι πλειστηριασμοί εν γένει, αλλά οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν συνέβει επί ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το τελευταίο εξάμηνο κοινοποιούνται σωρηδόν σημειώματα από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με το εκβιαστικό δίλημμα  της ρύθμισης και του πλειστηριασμού και το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κατάσταση θα γενικευθεί και κανονικοποιείται με το παρόν νομοσχέδιο.»

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέφερε «προστασία» σημαίνει «κυριότητα». Και αυτή η κυριότητα σταματάει με τον παρόν νομοσχέδιο

Αντιπαρατάθηκε στο επιχείρημα του κ. Σταϊκούρα ότι το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» προστατεύει την πρώτη κατοικία. «Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, ούτε είναι πρόγραμμα αναδιάρθρωσης οφειλών. Το δημόσιο συνεισφέρει στις δόσεις δανείου συνδεδεμένου με την πρώτη κατοικία για εννέα μήνες. Όμως δεν προστατεύει καμία κατοικία».

Αναφερόμενη, στον χαρακτηρισμό «ολιστικό» που ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος έδωσε στο νομοσχέδιο, η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε πως με το «ολιστικό σχέδιο καταργείτε οριζοντίως την προστασία πρώτης κατοικίας» και αποκάλυψε αναφορές της κυβέρνησης στο Eurogroup, η οποία δεσμευόταν στους θεσμούς ότι θα φέρει νομοσχέδιο που θα τερματίζει την προστασία την πρώτη κατοικία.

Αντέδρασε στο επιχείρημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει την οδηγία της ΕΕ που αυτή προβλέπει την πτώχευση των φυσικών προσώπων.

Ανέφερε πως «ξέρετε ότι μια οδηγία δεν δεσμεύει τα μέσα, αλλά δεσμεύει στους σκοπούς. Η οδηγία λέει ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε ένα θεσμό απαλλαγής από το χρέος. Αυτό λέει. Δεν λέει ότι πρέπει να πτωχεύεις για να απαλλάσσεσαι. Μπορεί να υπάρχει απαλλαγή χωρίς να πτωχεύεις. Εσείς κάνετε την πτώχευση προϋπόθεση.»

Αντιπαρατέθηκε στο παράδειγμα του βουλευτή της ΝΔ κ. Καραγκούνη, ο οποίος δήλωσε πως ένας οφειλέτης που χρωστάει 1 εκατ. ευρώ και έχει μία κατοικία 100.000 ευρώ, τότε με το καθεστώς του πτωχευτικού κώδικα χάνει την πρώτη κατοικία, αλλά απαλλάσσεται του χρέους των 900.000 ευρώ.

Όμως, ο κ. Καραγκούνης, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, «δεν είπε ότι αυτός ο άνθρωπος με το νομοσχέδιο χάνει τα πάντα. Μένει κυριολεκτικά στο δρόμο. Και θα τους παρακρατούν και το μελλοντικό εισόδημα».

Η κ. Αχτσιόγλου κατέληξε επαναλαμβάνοντας τις απόψεις των φορέων, οι οποίοι αντέδρασαν στις ρυθμίσεις του  νομοσχεδίου αλλά στο χρόνο, που αυτό έρχεται λόγω και της νέας οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Χρ. Ιωάν.

Σταϊκούρας: Παραμένει το ακατάσχετο στα €1.250 στον πτωχευτικό κώδικα – Οι βελτιώσεις στο ν/σ «Ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας»