ΑΔΜΗΕ: Στη Mytilineos η ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, έργο 46 εκατ. ευρώ

Την ανάδειξη της εταιρείας Μυτιληναίος Α.Ε. ως προσωρινού αναδόχου του έργου ανακατασκευής του Κέντρου Υπερυψηλών Τάσεων (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού.

Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2020 με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στον οποίο υπέβαλαν προσφορές οι εταιρείες ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ Α.Ε. Μειοδότης του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία “ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.” με επιτευχθείσα τιμή κτήσης έργου 45.127.164 ευρώ.

Το έργο ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Αττικής αποτελεί ένα έργο “με το κλειδί στο χέρι” και περιλαμβάνει την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), καθώς την προσθήκη νέων αυτομετασχηματιστών ισχύος και αυτεπαγωγών αντιστάθμισης. Το νέο ΚΥΤ θα τροφοδοτεί 21 γραμμές 150 kV και 4 γραμμές 400 kV, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών.

Στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα διασυνδεθεί το καλώδιο Αττικής – Κρήτης (μέσω του υπό κατασκευή Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου), καθώς και ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική). Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 30 μήνες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: “Αυτό το δύσκολο τεχνικά έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην ευστάθεια της ηλεκτροδότησης της Αττικής, θωρακίζοντας ενεργειακά την πρωτεύουσα. Η εταιρεία  MYTILINEOS αποτελεί αξιόπιστο εταίρο του Διαχειριστή και εκτιμούμε ότι η κατασκευή του ΚΥΤ θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, στα μέσα του 2023. Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τα έργα του σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, με στόχο την ασφαλή, αποδοτική και πράσινη ηλεκτροδότηση της χώρας”.