Άδωνις Γεωργιάδης: Ανοιξε θέμα αντικατάστασης CEO στις τράπεζες, λέγοντας πως είναι «κακές επιλογές» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που πριν μία εβδομάδα προστάτεψε τις τράπεζες χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που αποπροσανατολίζουν, την Τετάρτη 3 Ιουνίου στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά με θέμα «Αποκλεισμός της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τα εργαλεία ρευστότητας του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και της επιστρεπτέας προκαταβολής», άλλαξε στάση και έγινε λάβρος κατά των επικεφαλής των τραπεζών, ανοίγοντας θέμα αλλαγής των διοικήσεών τους.

Τί είπε;

«….Πρώτα απ’ όλα, σέβομαι την κριτική σας στις διοικήσεις των τραπεζών. Ακόμα περισσότερο το σέβομαι γιατί τους διορίσατε εσείς.
Όλες οι διοικήσεις των τραπεζών είναι διορισμένες επί των ημερών σας, εμείς δεν έχουμε διορίσει κανέναν. Είναι οι ίδιοι οι CEO που επέλεξε η κυβέρνηση Τσίπρα. Άρα, λοιπόν, το να έρχεστε εδώ και να κατηγορείτε εσείς αυτούς που επιλέξατε, είναι μία πράξη γενναιοφροσύνης. Το δέχομαι. Κάνατε κακές επιλογές.
Εάν κάνατε και σε αυτό κακές επιλογές, δεσμεύομαι να το επανεξετάσουμε και πέραν της σημερινής συζήτησης, το ξεκαθαρίζω και προς όλους: Πράγματι, εάν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο που ξεκινάει σήμερα, μετρήσουμε σε μερικές εβδομάδες ότι κάποιες τράπεζες δεν δίνουν τα λεφτά στις επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα εξελιχθούν πολύ άσχημα. Το ξεκαθαρίζω. Και είπα, επίσης, εδώ στη Βουλή, ότι στις συμβάσεις που υπογράψαμε μαζί τους στο εγγυοδοτικό εργαλείο των 7 δισεκατομμυρίων, αναλόγως του μεριδίου αγοράς που έχει σήμερα η κάθε τράπεζα, στις 30 μέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει η κάθε τράπεζα και όποια τράπεζα έχει μείνει πίσω, θα της αφαιρεθούν χρήματα και θα δοθούν στις τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα.
Άρα, και οι διοικήσεις των τραπεζών και τα μεσαία στελέχη των τραπεζών και όλα τα τραπεζικά στελέχη θα κριθούν από το αν θα δώσουν γρήγορα τα λεφτά και βεβαίως τα λεφτά των τραπεζών και τα κέρδη τους και αυτά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα δώσουν τα λεφτά.
Και σε αυτό θα είμαστε, κύριε Παππά, αμείλικτοι.»

Σταϊκούρας: Δεν υιοθέτησε τις δηλώσεις Γεωργιάδη για αλλαγές διοικήσεων στις τράπεζες και μίλησε για ενδεχόμενη έκδοση ομολόγου