Αυστηρές διώξεις για νοθεία προϊόντων ανακοίνωσε ο Βορίδης

“Τα βλέμματα όλων πρέπει να είναι στραμμένα στην ανάπτυξη, καθώς το υπουργείο δεν είναι υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας”, δήλωσε χθες στέλνοντας μήνυμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ενημέρωσης των παραγωγών, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου για την άρδευση.
Η είδηση όμως, ήταν οι αυστηροί έλεγχοι και τα πολύ υψηλά πρόστιμα σε όσους είτε “ελληνοποιούν”, είτε “νοθεύουν” ελληνικά προϊόντα, που εξήγγειλε ο κ. Βορίδης μιλώντας στο 8ο συνέδριο Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. “Θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι πιαστούν”, δήλωσε. “Το κυρωτικό πλαίσιο δεν είναι βαρύ και εγώ θα το βαρύνω” ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι “οι ποινικές διώξεις θα είναι τετραπλές και οι διοικητικές κυρώσεις θα είναι πιο μεγάλες”.
Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχει δίωξη για ΠΟΠ, για παράβαση του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό, αυτεπάγγελτα, και για νόθευση προϊόντων.
Ειδικά, για το θέμα της νόθευσης του μελιού έκανε ξεχωριστή μνεία, καθώς απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σοβαρό πρόβλημα, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο. Ανέφερε μάλιστα ότι γίνονται εισαγωγές μελιού από την Κίνα, το πάνε σε γειτονικές μας χώρες, όπου το βαφτίζουν ευρωπαϊκό και μετά το εισάγουν στην Ελλάδα αναμειγνύοντας το με ελληνικά μέλια. Γίνεται δηλαδή “υποβάθμιση προϊόντος, ψευδής δήλωση, παραπλάνηση του καταναλωτή και αθέμιτος ανταγωνισμός”.
Ο κ. Βορίδης κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να συμβάλει με μεθόδους, μέσω των οποίων θα μπορεί να διαπιστώνεται εάν έχει γίνει νοθεία και δήλωσε ότι “σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για τις ελληνοποιήσεις γίνεται εξαιρετικά δύσκολη πάρα πολλές φορές”. Δήλωσε ωστόσο ότι είναι αποφασισμένος να λύσει το θέμα και η αυστηροποίηση των ελέγχων είναι μια αρχή.