Αίτηση πτώχευσης από εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας για αξιώσεις $1,8 δισ. από τον φορέα δικτύου

Ο μεγαλύτερος και παλαιότερος συνεταιρισμός ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Χιούστον, επικαλούμενος μια αμφισβητούμενη απαίτηση 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον φορέα εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου της πολιτείας.

Η Brazos Electric Power Cooperative Inc είναι ένας από τους δεκάδες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζει τεράστιες χρεώσεις που απορρέουν από την παγωνιά του προηγούμενου μήνα.

Οι ασυνήθιστα ψυχρές θερμοκρασίες έπληξαν σχεδόν τα μισά από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της πολιτείας στα μέσα Φεβρουαρίου, αφήνοντας 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς θερμότητα ή φως για μέρες ενώ έσπασαν από την παγωνιά και οι σωλήνες νερού των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Η Brazos και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που δεσμεύτηκαν να παρέχουν ισχύ στο δίκτυο και δεν μπορούσαν, υποχρεώθηκαν να αγοράσουν ισχύ αντικατάστασης σε υψηλές τιμές και να καλύψουν τα μη καταβληθέντα τέλη άλλων εταιρειών.

Ο διαχειριστής δικτύου της πολιτείας, Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), δήλωσε την Παρασκευή ότι 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε αρχικούς λογαριασμούς δεν  εξοφλήθηκαν, υπογραμμίζοντας την οικονομική πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και στην αγορά ενέργειας. Περισσότεροι πάροχοι πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τις επόμενες ημέρες.

Η  Fitch Ratings την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε επίσης για πιθανές υποβαθμίσεις σε όλες τις δημοτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας που χρησιμοποιούν το δίκτυο της πολιτείας. Το κόστος από την καταιγίδα “θα μπορούσε να υπερβεί τη ρευστότητα που είναι άμεσα διαθέσιμη σε αυτούς τους εκδότες”, δήλωσε η Fitch.