Alpha Bank: Στο top 10 πωλητών NPLs της Ευρώπης για το 2018 – Πούλησε 6,8 δισ κόκκινα δάνεια

Στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών τραπεζών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων για το 2018 συγκαταλέγεται η Alpha Bank.

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα της νομικής εταιρείας Ashurst για τις προοπτικές στον τομέα των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Alpha Bank βρίσκεται στην 7η θέση, συγκρινόμενη με τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες που πρωταγωνιστούν στη μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από πωλήσεις χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη.

Στην πρώτη δεκάδα είναι η Banca Monte dei Paschi di Siena με πωλήσεις ύψους 27,8 δις ευρώ και ακολουθούν Banca Popolare di Vicenza and Veneto Banca με 18 δις, Banco BPM με 12,8 δις, Banco Sabadell με 12,6 δις, CaixaBank με 12,1 δις, Intesa Sanpaolo με 10,8 δις, Alpha Bank με 6,8 δις, Bankia με 4,2 δις, Banco Santander με 3,1 δις και Ubi Banca 3,1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, η Ελλάδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά κόκκινων δανείων στην Ευρώπη με συνολικές πωλήσεις ύψους 13,9 δις ευρώ το 2018.

Η Alpha Bank όπως γράφει η Ευγενεία Τζώρτζη στο mononews.gr υπήρξε πρωταθλητής στην ελληνική αγορά με συνολικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων ύψους 6,8 δις ευρώ ολοκληρώνοντας την πώληση τριών πακέτων κόκκινων δανείων. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Venus συνολικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, το Mercury ύψους 2,1 δις ευρώ και το Jupiter ύψους 1 δις ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί και η πώληση ενός τέταρτου μικρότερου πακέτου στη Ρουμανία.

Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις μετά την Ιταλία, όπου είναι πιθανό να επενδύσει το 51% των ερωτηθέντων. Ήδη το 39% των ερωτηθέντων επενδυτών απάντησε ότι έχει επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ιταλία, όπου έχει επενδύσει το 43% των ερωτηθέντων.

Στην Ελλάδα το 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά οκτώ μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, ενώ Για το 2019 σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πώληση 25 χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 38,4 δις ευρώ, από τα οποία τα 5,5 δις ευρώ είναι από ελληνικές τράπεζες.

Η μεγαλύτερη «αγορά» στις πωλήσεις κόκκινων δανείων το 2018 υπήρξε η ιταλική με 64 συναλλαγές ύψους 103,6 δις ευρώ και ακολούθησε η ισπανική με 27 συναλλαγές 43,2 δις ευρώ. Η Ιρλανδία κατατάσσεται στην τρίτη θέση με συνολικές συναλλαγές 14,3 δις ευρώ και σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα, ενώ ακολουθούν Πορτογαλία Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Κύπρος.

Οι επενδυτές είναι θετικοί για τις αναμενόμενες αποδόσεις, καθώς το 64% περιμένει ότι αυτές θα είναι μεγαλύτερες από 16% στα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ το 38% περιμένει αποδόσεις πάνω από 20% για τα μη ενυπόθηκα δάνεια.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι “το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών για χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για μια τοποθέτηση στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας n οποία επιτρέπει την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα” σημείωσε.


Το 2019 η προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων όπως τόνισε o κ Ψάλτης θα στηριχθεί στο ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και θα επιταχυνθεί με τη βοήθεια νέων εργαλείων που πρόκειται να τεθούν στη διάθεση των τραπεζών.

Το πλάνο της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όπως έχει συμφωνηθεί με τον SSM προβλέπει τη μείωσή τους στα 8 δισ ευρώ στο τέλος του 2021 από 22,5 δισ ευρώ στο τέλος του τριμήνου του 2018. Σύμφωνα ωστόσο με όλες τις αναλύσεις n ύπαρξη του υψηλού κεφαλαιακού μαξιλαριού που διαθέτει η Alpha Bank δίνει το περιθώριο για πιο φιλόδοξους στόχους.

Να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση έχει ανακοινώσει ήδη στους επενδυτές την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων εντός του 2019.

Στην τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε το 2019 “μια κρίσιμη χρονιά” και η Alpha Bank όπως σημείωσε “έχει όλα τα εφόδια να προχωρήσει μπροστά”. Τόσο n βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα για παράδειγμα μέσω των κρατικών εκδόσεων όσο και τα επιπλέον εργαλεία που έχουν στη    διάθεσή τους για μείωση των ΝΡΕς οι τράπεζες έχουν ενισχύει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είπε ο κ Ψάλτης εξηγώντας ότι είναι αναγκαίο η βελτίωση αυτή να εδραιωθεί. Στις θετικές μεταβολές που ισχύουν στον κλάδο συμπεριέλαβε την απεξάρτηση από τον ELA την ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης την επιστροφή των καταθέσεων τις καλυμμένες εκδόσεις τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης τη διεύρυνση της ψηφιακής τραπεζικός καιτα υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ