Άλπμερτ Μπουρλά (CEO Pfizer) κατά Τραμπ, ο οποίος υπονομεύει την ανεξαρτησία του αμερικανικού FDA

Με σειρά αναφορών του στο τουίτερ ο Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της αμερικανικής  εταιρείας Pfizer,  οποία προετοιμάζει μεταξύ άλλων εταιρειών εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αισθάνθηκε την ανάγκη να ξεκαθαρίζει  ότι ουδέποτε συζήτησε με τον Λευκό Οίκο τις κατευθυντήριες γραμμές του αμερικανικού Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αντίθετα, υπεραμύνθηκε της ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας της εταιρείας.

Οι αναφορές του Αλμπερτ Μπουρλά οφείλονται στις συνεχείς δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και παρεμβάσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησής του για γρήγορη έγκριση εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τον αρμόδιο φορέα FDA πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Να σημειωθεί πως ο FDA πριν μερικές ημέρες προχώρησε σε νέα οδηγία για παρακολούθηση όσων μετέχουν στις κλινικές δοκιμές τουλάχιστον δύο μήνες πριν την αίτηση για έγκριση του εμβολίου, κάτι που αποκλείει την κυκλοφορία του στην αγορά πριν τις αμερικανικές εκλογές, αλλά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν υπάρχει «κανένας κλινικός ή ιατρικός λόγος» για την πρόσθετη οδηγία, γεγονός που θεωρήθηκε ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία του φορέα και των εταιρειών.

«Η Pfizer ουδέποτε συζήτησε τις κατευθυντήριες γραμμές του FDA για το εμβόλιο για τον Covid-19 με τον Λευκό Οίκο και δεν θα το κάνει ποτέ, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ανεξαρτησία του οργανισμού» αναφέρει ο Αλπμπερτ Μπουρλά.