Φωκίων Καραβίας (Eurobank ): Πάνω από τα 3 δισ. τα δάνεια προς επιχειρήσεις το 2019 – Εμπιστοσύνη στις τράπεζες

Τη βούληση της Eurobank να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ .Φωκίων Καραβίας, σε δηλώσεις του πριν την  εκδήλωση του Forum “Go in Thessaloniki” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών «Go International» της Eurobank.

Όπως ανέφερε ο κ.Καραβίας το 2018 οι συνολικές εκταμιεύσεις της Eurobank προς επιχειρήσεις θα αγγίξουν τα 2,5 δισεκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 έχουν προϋπολογιστεί αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις πάνω από 3 δισεκατ. ευρώ. Tο μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται  από τις επιχειρήσεις, ενώ   η  ζήτηση από τα νοικοκυριά – κυρίως για στεγαστικά δάνεια – είναι ακόμη πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν την κρίση.

«Είμαστε αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, το σύνολο της διοίκησης της Eurobank,  στην εκδήλωση του «Go International», μία εκδήλωση η οποία προάγει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί πάνω από 60 διεθνείς εισαγωγείς από 20 χώρες, καθώς επίσης και εκπρόσωποι Τραπεζών από 13 χώρες είναι σήμερα μαζί μας και θα προάγουν την ελληνική οικονομία. Για εμάς η Μακεδονία είναι μια Περιφέρεια πρώτης επιλογής για την ανάπτυξη των εργασιών μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για την τρέχουσα επιχειρηματική αποστολή του «Go International», o κ.Καραβίας απάντησε: «Γιατί το σύνολο των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος είναι αξιοπρεπείς επιχειρήσεις, που  προάγουν τις εξαγωγές, επομένως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές , είμαστε εδώ φέρνοντας μαζί μας διεθνείς εισαγωγείς να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στις εξαγωγές τους» και πρόσθεσε πως «ακριβώς η παρουσία μας εδώ υποδηλώνει τη βούληση της Τράπεζας να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε και με χρηματοδότηση και με τραπεζικά προϊόντα, πώς να αναπτύξουν τις δικές τους εργασίες». Στο ίδιο μήκος κύματος, από το βήμα της εκδήλωσης τόνισε: «Δεσμεύομαι ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε μαζί σας σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες της επιχείρησής σας».

Ερωτηθείς, επίσης, για το αν υπάρχει κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ.Καραβίας τόνισε πως υπάρχει μια χρηματιστηριακή αναταραχή το τελευταίο διάστημα, είναι κυρίως εξωγενούς χαρακτήρα, οφείλεται σε εξελίξεις σε γειτονικές χώρες, την Ιταλία και την Τουρκία. Για το αν μπαίνει θέμα εμπιστοσύνης, νομίζω η παρουσία σήμερα στην αίθουσα αυτή εκπροσώπων από 13 διεθνείς τράπεζες, που έχουν έρθει εδώ για να συνεργαστούν με την Eurobank ακριβώς απαντάει στο ερώτημα της εμπιστοσύνης». Περαιτέρω, εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον και εκτίμησε ότι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που έχουν δυναμική και θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις είναι ο Τουρισμός, η Ενέργεια και δη οι Ανανεώσιμες Πηγές και οι Μεταφορές.

Aπό αριστερά προς δεξιά διακρίνονται οι κκ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), η κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Φωκίωνα Καραβία

Κύριε Περιφερειάρχη,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι πρόεδροι και εκπρόσωποι των φορέων-εταίρων μας,
Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση, στο πλαίσιο του Go International, μιας πρωτοβουλίας της Eurobank που σηματοδοτεί το δρόμο εξωστρέφειας που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για να εξασφαλίσουμε βιώσιμη προοπτική και ευημερία για τη χώρα. Καθώς το Go συμπληρώνει δέκα χρόνια δημιουργικής παρέμβασης στην οικονομία, αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω την ξεχωριστή συμβολή των εταίρων μας σε αυτή την πρωτοβουλία με τους οποίους συμπορευτήκαμε από την πρώτη μέρα, δηλαδή και των τριών εξαγωγικών φορέων: του ΠΣΕ και της προέδρου του κας Σακελλαρίδη, του ΣΕΚ και του προέδρου του κ. Καλαμπόκη, και βέβαια του ΣΕΒΕ και του προέδρου του κ. Κωνσταντόπουλου, με τον οποίο συνδιοργανώνουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη την φετινή εκδήλωση. Ο ΣΕΒ ήταν από το ξεκίνημα συμπαραστάτης μας και εκπροσωπείται εδώ από τον κ. Φιλιόπουλο, Senior Advisor του Συνδέσμου. Όπως γνωρίζετε, είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τον ΣΕΤΕ, εκ μέρους του οποίου βρίσκεται σήμερα μαζί μας ο Α’ αντιπρόεδρός του και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Τάσιος. Επιτρέψτε μου να απευθύνω ξεχωριστές ευχαριστίες στους ξένους προσκεκλημένους μας, τους εκπροσώπους των 13 διεθνών τραπεζών, μελών του Trade Club Alliance, με τις οποίες συνεργαζόμαστε ανοίγοντας νέους δρόμους για τις επιχειρήσεις, που θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ολόκληρη η διοίκηση της Eurobank βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι το Δεκέμβριο συγκλήθηκε εδώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και οργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων. Μετά από την αναβαθμισμένη συμμετοχή μας στις φετινές εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης, η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την κεντρική, πολυήμερη διοργάνωση του Go International επιβεβαιώνει τη δέσμευση μας. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περιφέρεια πρώτης επιλογής για την ανάπτυξη των εργασιών μας. Πιστεύουμε πως οι τάσεις που διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση και ενισχύουμε το σχεδιασμό για την παρουσία της Eurobank.
Αφήνοντας πίσω την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής της οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι στα μείζονα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, από το δημογραφικό και το ασφαλιστικό μέχρι τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, την εξωτερική ασφάλεια και το ρόλο της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο, η απάντηση είναι κοινή. Με μια λέξη: ανάπτυξη, ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και εξωστρέφειας της οικονομίας. Ανάπτυξη στην οποία η Eurobank θέλει και κυρίως μπορεί να συμβάλλει.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, διατυπώνεται συχνά η εκτίμηση ότι οι Τράπεζες δεν παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση. Έχω δεσμευτεί επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω ότι δεν θα έρθει στην Τράπεζα κανένα επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές και ορθή στόχευση και δεν θα βρούμε τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε. Και αυτό αφορά τόσο τις μεγάλες, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι λόγια. Για το 2018 οι συνολικές εκταμιεύσεις μας προς επιχειρήσεις εκτιμούμε ότι θα αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και για το 2019 προϋπολογίζουμε χρηματοδοτήσεις πάνω από 3 δις.

Αλλά στο μέλλον δεν βλέπουμε τις τράπεζες και ασφαλώς όχι τη Eurobank αποκλειστικά ως πάροχο δανειακών κεφαλαίων. Αυτό θα είναι πάντα ένα κεντρικό στοιχείο της λειτουργία μας, αλλά όχι το μόνο. Οι τράπεζες πρέπει είναι στο πλευρό της επιχείρησης και του επιχειρηματία για κάθε τι που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών τους. Έχουμε το ρόλο του συμβούλου, διαθέτοντας τεχνογνωσία, εξειδικευμένα στελέχη, από την πρώτη ιδέα, μέχρι το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την εκτίμηση του ρίσκου, την αναγνώριση των προοπτικών στη διεθνή αγορά, θέλουμε δηλαδή να είμαστε ο βασικός εταίρος της επιχείρησης σε κάθε βήμα της. Αυτό το αύριο της τραπεζικής εξελίσσεται ήδη σήμερα στην Τράπεζά μας.
Στη Eurobank, αυτό ακριβώς μπορούμε να το υλοποιήσουμε γιατί είμαστε ένας διεθνής τραπεζικός όμιλος. Αυτός ο διεθνής χαρακτήρας, που ιστορικά χαρακτηρίζει την εταιρική μας κουλτούρα, αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης όπως και στις επιχειρηματικές μας επιλογές.
1. Πέρα από τη διεθνή μετοχική μας βάση, καθώς στο μετοχικό μας κεφάλαιο συμμετέχουν επενδυτές αναγνωρίσιμοι και με κύρος σε όλο τον κόσμο είμαστε επίσης η μόνη ελληνική τράπεζα που εξακολουθεί, παρά την κρίση, να έχει μια ουσιαστική περιφερειακή παρουσία. Η διατήρηση και ανάπτυξη των διεθνών μας δραστηριοτήτων αποτελεί κορυφαία στρατηγική επιλογή για τον όμιλό μας. Το αποδεικνύουμε στην πράξη με κάθε ευκαιρία. Πριν από λίγες ημέρες συμφωνήσαμε με την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση από τη βουλγαρική θυγατρική μας, την Postbank, της Piraeus Bank Bulgaria. Η θυγατρική μας θα γίνει έτσι η 3η τράπεζα στη Βουλγαρία, γεγονός με ξεχωριστή σημασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Στην Κύπρο, η Eurobank Cyprus έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία επιχειρηματική τράπεζα με εξαιρετικές επιδόσεις και συνεχή ανάπτυξη. Στη Σερβία διαθέτουμε επίσης ένα σημαντικό μέγεθος, ενώ έχουμε εξειδικευμένη παρουσία στο χώρο του private banking σε μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα, με την θυγατρική μας στο Λουξεμβούργο και το υποκατάστημά της στο Λονδίνο. Η στρατηγική μας είναι απλή και ξεκάθαρη: είμαστε και θα παραμείνουμε ένας διεθνοποιημένος τραπεζικός όμιλος, σε όφελος των οικονομιών που εξυπηρετούμε, των πελατών και των μετόχων μας.
2. Πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας. Στις διεθνείς επαφές, θεμέλιο της συνεργασίας είναι η εμπιστοσύνη. Οι διεθνείς συνεργασίες είναι στην καρδιά της στρατηγικής της Eurobank και τις αναπτύσσουμε σε όλα τα επίπεδα, όπου υπάρχει πρόσφορο πεδίο. Έχουμε συμπράξει, συχνά ανοίγοντας το δρόμο, με κορυφαίους διεθνείς εταίρους, χρηματοδοτικούς οργανισμούς με παγκόσμια εμβέλεια, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η EBRD, το EIF, η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω του IFC, εξασφαλίζοντας ένα ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης για εσάς, τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι αλήθεια ότι τα κόστη δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι υψηλότερα από εκείνα των ανταγωνιστών τους, αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι η ψαλίδα έχει μειωθεί και σταθερά περιορίζεται περαιτέρω.
3. Μια ιδιαίτερα δημιουργική επιβεβαίωση του διεθνούς χαρακτήρα του ομίλου μας αποτυπώνεται στην πρωτοβουλία του Trade Club Alliance. Πρόκειται για ένα πλαίσιο ανάπτυξης εταιρικών συνεργασιών κάτω από την αιγίδα και με τα εχέγγυα αξιοπιστίας που παρέχουν οι συνεργαζόμενες τράπεζες από 4 ηπείρους. Η Eurobank αποτελεί βασικό εταίρο και από τα αρχικά μέλη σε αυτή την τραπεζική συμμαχία. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στην Αθήνα η τρίτη Γενική Συνέλευση του Club, μετά από τις δύο αρχικές που είχε διοργανώσει η ισπανική Σανταντέρ, που εμπνεύστηκε την ίδρυση της συμμαχίας και μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της επιλέγοντάς τη Eurobank, ως βασικό και στενό συνεργάτη. Η Σανταντέρ, όπως ξέρετε, είναι από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος τράπεζες παγκοσμίως, με δραστηριότητες σε Ευρώπη, Λατινική και Βόρεια Αμερική. Κορυφαίοι όμιλοι είναι και οι άλλοι συνεργάτες, από την Ευρώπη η Credit Agricole – Γαλλία, η Nordea (Σκανδιναβία), KBC (Βέλγιο & Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη), Banco BPM Ιταλία, από την Αμερική, η Royal Bank of Canada, από την Ασία, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, η MUFG, η Industrial Bank of Korea (IBK), SIAM Commercial Bank – Νοτιοανατολική Ασία, CIMB – Νοτιοανατολική Ασία και η Abu Dhabi Commercial Bank – Εμιράτα, ενώ από την Αφρική, η Standard Bank και η Attijariwafa (ΒορειοΔυτική Αφρική) και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που οι εκπρόσωποί τους θέλησαν να έρθουν εδώ στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Go in Thessaloniki και να ανταλλάξουμε εμπειρίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Το Trade Club Alliance δίνει μια καινοτόμο απάντηση σε ένα βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, το ρίσκο του εταίρου. Και η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνεται από τα Trade Corridors, στα οποία οι Έλληνες εξαγωγείς θα μπορούν να συναντήσουν μέσω των τραπεζών που τους εκπροσωπούν 80 δυνητικούς εμπορικούς εταίρους.
4. Τέλος, πρόσφατα ανακοινώσαμε τη συμμετοχή της Eurobank στην πλατφόρμα we.trade, όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων θα διενεργούνται, πιο εύκολα, με μικρότερο κόστος και με τον ισχυρό βαθμό ασφάλειας που παρέχει η τεχνολογία blockchain. Σήμερα, συμμετέχουν 14 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι σε 14 χώρες, με όλα τα κορυφαία ονόματα του κλάδου μας – Deutsche Bank, Erste Group, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, CaixaBank, Societe Generale, UBS, UniCredit και η Eurobank.

Κυρίες και κύριοι,
Πριν κλείσω θα ήταν ίσως παράλειψη μου να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ζούμε και πάλι μια αναταραχή, κυρίως χρηματιστηριακού χαρακτήρα, που επηρεάζει και τις τιμές των μετοχών των τραπεζών. Μολονότι ήταν εξωγενούς χαρακτήρα και οφειλόταν σε προφανή αντίκτυπο από εξελίξεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία, αναζωπύρωσε την συζήτηση γύρω από τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, την αξιοπιστία και τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης, απαντά η παρουσία σε αυτή την αίθουσα σήμερα των εκπροσώπων τόσων και τόσο σημαντικών ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που επιλέγουν ως εταίρο σε διεθνές πλαίσιο τη Eurobank και μιλούν όχι με λόγια αλλά με την υπογραφή τους σε συμφωνίες μακροπρόθεσμης συνεργασίας. Τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά και ξέρουν πως θα τιμήσουμε και θα ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γι αυτό ακριβώς ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύομαι ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε μαζί σας σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες της επιχείρησής σας.”

Συνδιοργανωτής του «Go in Thessaloniki» είναι ο ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων) και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευοίωνες οι ενδείξεις του τρέχοντος έτους καθώς, αν συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών που παρατηρείται στους πρώτους εννέα μήνες, τότε αυτές δύνανται να ξεπεράσουν τα 33 δισεκατ. ευρώ για το σύνολο του 2018, έναντι 28,8 δισεκατ. ευρώ το 2017. Βασικό πυλώνα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας αποτέλεσε ο αγροδιατροφικός κλάδος καθώς σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές του κλάδου παρουσίασαν αύξηση κατά 35,4% στο διάστημα 2008-2017, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών ξεπερνάει το 20,0%.

Επίσης, συγχαίροντας τη Eurobank για το πρόγραμμα «Go Internationall» ο κ.Κωνσταντόπουλος  τόνισε ότι στο πλαίσιο του “Go inThessaloniki” πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ 120 ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και 60 ξένων εισαγωγέων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πελάτες των 14 τραπεζών-μελών του Trade Club Alliance, δηλαδή της ADCB (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), της ATTIJARIWAFA (Μαρόκο), της BANCO BPM (Ιταλία), της CREDIT AGROCOLE (Γαλλία), της Eurobank, της IBK (Νότιος Κορέα), της KBC (Βέλγιο), της NORDEA (Φινλανδία), της RBC (Καναδάς), της Santander (Ισπανία), SIAM COMMERCIAL (Ταϊλάνδη) και της STANDARD (Νότιος Αφρική), του πρώτου Παγκόσμιου Ψηφιακού Δικτύου Διασύνδεσης Επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τράπεζες και εκτείνεται ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες.

Την κεντρική ομιλία στο Forum πραγματοποίησε ο κ. Francis (Frank) Kelly, Managing Director  & Head Government & Public Affairs Americas της Deutsche Bank, με θέμα «Political Risk and the Global Markets: Key Risks and Opportunities in 2019 and Beyond (Ο πολιτικός κίνδυνος και οι Διεθνείς Αγορές: Κίνδυνοι και Ευκαιρίες από το 2019 και μετέπειτα)».

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του κ. Fr. Kelly και του κ. Τάσου Αναστασάτου, Επικεφαλής Οικονομολόγου του Ομίλου Eurobank, στην οποία αναπτύχθηκαν οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή, το ρόλο της Τουρκίας και το μεταναστευτικό.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Πρόεδρος του Trade Club Alliance & επικεφαλής Διεθνών Μη Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Banco Santander, κ. Jon Barañano Gaviña και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τομέα Global Transaction Banking της Eurobank, κ. Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, παρουσίασαν τους 14 τραπεζικούς ομίλους που συμμετέχουν στο Trade Club Alliance και υποδέχθηκαν τα στελέχη τους.

Το Go In Thessaloniki τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συν-διοργανώνεται με τη συντονιστική φροντίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), τη συνεργασία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, σε όλους τους κύκλους του προγράμματος Go International που ξεκίνησε από τη Eurobank το 2009, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 10.000 προγραμματισμένες (B2B) συναντήσεις, ανάμεσα σε 930 αγοραστές και 620 Έλληνες εξαγωγείς, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η επιχειρηματική αποστολή της Θεσσαλονίκης είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά το «Go In Athens» (Μάρτιος 2016, Αθήνα), και το «Go In Crete» (Μάιος 2017, Κρήτη) και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 120 Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή με μεγάλους διεθνείς αγοραστές από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Μαλαισία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη και  Φινλανδία.