Αμεση ενεργοποίηση από τον Ιούνιο του προγράμματος sure για την ανεργία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

«Το Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών- μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τόσο τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), όσο και την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή 15 Μαίου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, αφ’ ενός ο ESM υιοθέτησε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη- μέλη, σχετιζόμενους με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού. Και αφ’ ετέρου, συζητήθηκε στο Eurogroup η άμεση ενεργοποίηση από τον Ιούνιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος SURE, που είναι ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας και από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε και η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θέση της Ελλάδας είναι οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην παρούσα, ιδιαίτερα δύσκολη, οικονομική συγκυρία, πρόσθεσε.

Ακόμα συζητούν για το ταμείο ανάκαμψης

Τέλος, έγινε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αναγκαιότητα αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά- κυρίως- κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Και ο υπουργός καταλήγει στη δήλωσή του ότι «επιδιώκουμε όλες αυτές οι πολιτικές να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να επιστρέψουμε, σύντομα, σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Με την Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, σχέδιο και υπευθυνότητα, να επιτυγχάνει ισχυρή ανάπτυξη από το 2021».