Ανακοινώνεται το μεσημέρι ο «οδικός χάρτης» για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας

Μετά το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων σήμερα Δευτέρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το κλιμακωτό άνοιγμα του λιανεμπορίου προκειμένου να αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μία σταδιακή κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα κάνει ανακοινώσεις το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πριν τις ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλιου (11:00) όπου είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σταδιακό άνοιγμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πέτσας αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας τα οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι προσεχτικά ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα με την διασπορά του ιού αλλά και να μην υπάρξει περαιτέρω πείωση στο ΕΣΥ.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 13:30 το μεσημέρι από τον κ. Πέτσα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ενώ όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha όπου αναμένεται με τη σειρά του να δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις Πέτσα σχετικά με τα σχολεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν είχε δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων καθώς οι επιστήμονες ήταν επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή θα συνεδρίαζε εκ νέου στις αρχές αυτής της εβδομάδας προκειμένου να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να δώσει την τελική της εισήγηση για το αν μπορούν να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες στις 14 Δεκεμβρίου ή θα πρέπει να περιμένουν οι μαθητές για να επιστρέψουν στα θρανία το νέο έτος.

Αρχή από σήμερα με τα εποχικά καταστήματα

Από σήμερα και μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2021, και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα λειτουργούν τα 110 καταστήματα που πωλούν αμιγώς εποχικά είδη και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Παράλληλα από σήμερα, επιτρέπεται να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και τα σούπερ μάρκετ ενώ στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά, μέσα τις γιορτές.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει η επαναλειτουργία κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και ανθοπωλείων ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα καταστήματα παιχνιδιών.

Ποιοι ΚΑΔ λειτουργούν από σήμερα

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

– Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

– Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

– Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

– Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.

– Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων

– Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων