Αναστολή εργασίας: Ποιές επιχειρήσεις πρέπει να ξανα-υποβάλλουν αίτημα στην Εργάνη έως 5/1

Νέα αναστάτωση στις επιχειρήσεις και κυρίως στις διοικήσεις και τους λογιστές τους προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Εργασίας τις παραμονές Πρωτοχρονιάς, να απαιτήσει την επαν-υποβολή αιτήσεων στο σύστημα Εργάνη από επιχειρήσεις, που εντός του Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν από την κατηγορία των πληττόμενων σε «κλειστές» με απόφαση της Πολιτείας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να κάνουν διορθωτική δήλωση σχετικά με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι η Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021.

Ουσιαστικά, δόθηκε παράταση στο χρόνο υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων και των ορθών επαναλήψεων για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες είχαν υποβληθεί αναστολές συμβάσεων εργασίας για εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις και η οποία έληγε στις 30 Δεκεμβρίου.

Βέβαια, το μέτρο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο, εξαιτίας της επιβολής πιο αυστηρού lockdown σε μια σειρά από περιοχές της χώρες, εξαιτίας του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου. Μέτρο που προφανώς επηρέασε δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ όταν ξεκίνησε ο Δεκέμβριο ήταν πληττόμενες, στη συνέχεια αναγκάστηκαν να μετατραπούν σε «κλειστές», λόγω πιο αυστηρής καραντίνας. Ειδικά λοιπόν γι’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η υποβολή ξεχωριστού εντύπου δήλωσης της αναστολής για κάθε κατηγορία.