Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο S&P θέτοντας και θετικές προοπτικές

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε την Παρασκευή σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ από BB- θέτοντας και θετικές τις άμεσες προοπτικές της χώρας. Πρόκειται για κίνηση έκπληξη.

Ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το τρέχον έτος κατά 4,9% αναμένοντας επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε 5,8% το 2022.

Στην αναφορά του ο οίκος σημειώνει πως η κυβέρνηση επωφελείται από σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια ενώ η οικονομία θα δεχτεί πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, παγιώνοντας την πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους υπό όρους ΑΕΠ.

Κάνει αναφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις καθοριστικής σημασίας δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι είναι ο τρίτος οίκος που αξιολογεί την Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος, μετά την Fitch (επιβεβαίωσε το “BB”, με σταθερές προοπτικές) τον Ιανουάριο και την DBRS (επιβεβαίωσε το “BB low”, με σταθερές προοπτικές) που τήρησαν στάση αναμονής, με δεδομένη την παράταση της πανδημίας για όλο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και εξ αυτού, τη συνέχιση εφαρμογής μέτρων στήριξης της οικονομίας, τα οποία από 7,5 δισ. ευρώ στην αρχή του χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσουν σήμερα, κοντά στα 14 δισ. ευρώ.

Χρ. Σταϊκούρας: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία

Ως «ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι οφείλεται «στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.»

«Είναι η δεύτερη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, το αξιόχρεο της χώρας», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

«Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την προσπάθεια με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πατρίδας μας, όραμα, σχέδιο, και αποφασιστικότητα και με σύμμαχο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα στη μετά-κορονοϊό εποχή, θέτοντας στέρεες βάσεις για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανθεκτική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική», καταλήγει ο υπουργός.