Αντιρρήσεις Τραμπ για στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, ενόψει συνάντησης με Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 7 Ιανουαρίου 2020 στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο τελευταίος φαίνεται να εκφράζει ενστάσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Χθες ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον πρϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης και έγινε νόμος των ΗΠΑ και επίσημα η «EastMed Act», δηλαδή η Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1)

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.