Απεργούν εργαζόμενοι της εταιρείας Portway στην Πορτογαλία για το πάγωμα μισθών

Εργαζόμενοι της εταιρίας Portway, η οποία παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης εδάφους σε εθνικά αεροδρόμια της Πορτογαλίας, άρχισαν σήμερα τριήμερη απεργία στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, του Πόρτο, του Φάρο και της Φουντσάλ μετά την άρνηση της εταιρίας να χορηγήσει αυξήσεις διατηρώντας το πάγωμα μισθών που εφαρμόζεται τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Expresso, οι εργαζόμενοι της Portway που παρέχουν όλες τις υπηρεσίες εδάφους στους επιβάτες, διαμαρτύρονται για το πάγωμα των μισθών τους και παράλληλα διεκδικούν περισσότερες κοινωνικές παροχές.

Σχεδόν το 85% των εργαζομένων της Portway μετέχουν στην κινητοποίηση, είπε ο Φερνάντο Σιμόες, εκπρόσωπος του Εθνικού Σωματείου Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας (SINTAC), το οποίο κάλεσε σε απεργία. Οι πτήσεις έως τώρα αναχωρούν με καθυστέρηση από 20 έως 80 λεπτά, σύμφωνα με την αερολιμενική αρχή της Πορτογαλίας.

“Η εταιρία προσέλαβε συμβασιούχους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης για τις ημέρες αυτές”, είπε ο Σιμόες. “Ωστόσο πτήσεις μπορεί να ακυρωθούν κατά το τριήμερο αυτό”.

Οι συνομιλίες μεταξύ του SINTAC και της Portway, η οποία ανήκει στον ‘Ομιλο Vinci, κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο όταν η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το πάγωμα των μισθών, παρά τη δέσμευσή της όταν εφαρμόστηκε το πάγωμα το 2016, για χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων έως τον Νοέμβριο του 2019.

Το συνδικάτο των εργαζομένων αναφέρει ότι πρόθεση της απόφασης της εταιρίας είναι να τιμωρήσει την απόρριψη από το συνδικάτο μιας αναθεωρημένης σύμβασης εργασίας που προώθησε η Portway τον Αύγουστο.

Το συνδικάτο σχεδιάζει νέα απεργία μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και τέλους Μαρτίου που θα αφορά την υπερωριακή εργασία και την εργασία τα Σαββατοκύριακα.

Ο Σιμόες είπε στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa ότι η απεργία μπορεί να ματαιωθεί, αν η εταιρία επιβεβαιώσει γραπτώς το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων έως το τέλος του 2019, όπως είχε δεσμευτεί.