Απειλές Ερντογάν προς Ασαντ, «κατηγορώ» κατά Ρωσίας

Νέες απειλές κατά του καθεστώτος Ασαντ εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές του στη Ρωσία, την ώρα που η ένταση στη Συρία κλιμακώνεται επικίνδυνα, δοκιμάζοντας εκ νέου τις σχέσεις Αγκυρας – Μόσχας.

Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης, και μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε εξάλλου τη Ρωσία ότι συμμετέχει στη «σφαγή» αμάχων στη βορειοδυτική Συρία.

Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (…) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για την Ιντλίμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία για την επιδείνωση της κατάστασης στην ζώνη αποκλιμάκωσης της Ινλίμπ στη Συρία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν αναφορικά με τις διάφορες πτυχές της επίλυσης της συριακής κρίσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιδείνωση της κατάστασης στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ. Αναφέρθηκε επίσης η σημασία της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων ρωσοτουρκικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Σότσι στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις μέσω αντιπροσώπων.