Απειλές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας ενώπιον του γερμανού υπουργού Εξωτερικών

Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πήγε στην Άγκυρα για να συναντήσει τον τούρκο ομόλογο του. Εκεί είδε τα πράγματα, όπως δεν τα είχε ξαναδεί ή καλύτερα όπως δεν ήθελε να τα δει ο ίδιος και η κυβέρνηση της Γερμανίας. Μιλώντας στην κοοινή συνέντευξη τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως ο διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις και απείλησε την Ελλάδα, λέγοντας «αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης «μην αφήσετε την Ελλάδα να ξεγελαστεί από χώρες που προσπαθούν να τη ρίξουν μπροστά από το τουρκικό ναυτικό» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς κατά της Γαλλίας.
Ακόμα, μίλησε για μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο «κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε δύο φορές και τη Μέρκελ και τον Χάικο Μάας για τις προσπάθειες που κάνουν για διάλογο.

Από την πλευρά, του ο Χάικο Μάας είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο. Συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος, αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.

Ο Χάικο Μάας ούτε στις δηλώσεις του στην Αθήνα ούτε στην Άγκυρα δεν αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στην τουρκολιβυκή «εφεύρευση» της μεταξύ τους ΑΟΖ.