Από σήμερα η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα σχολεία – Όποιος δεν συμμετέχει θα παίρνει απουσία

Με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης από σήμερα 1η Οκτωβρίου στα σχολεία και με μαθήματα τα Σάββατα για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να σταματήσει τις καταλήψεις στα σχολεία.

Όποιος μαθητής δεν συμμετέχει στην τηλεδιαδασκαλία θα παίρνει απουσία. Σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας η τηλεκπαίδευση ξεκινά σήμερα στα σχολεία, με υποχρεωτική συμμετοχή. Ο διευθυντής του σχολείου είναι αυτός που καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ αποστάσεως πρόγραμμα στο οποία γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Στην Αττική παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με κλειστά σχολεία, τόσο λόγω κορωνοϊού όσο και λόγω καταλήψεων. Τα κλειστά σχολεία και σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα λόγω κρούσματος κορωνοϊού ανέρχονται σε 162, σύμφωνα με τα επίσημα χθεσινοβραδινά στοιχεία εκ των οποίων τα 128 είναι στην Αττική ενώ οι καταλήψεις ξεπερνούν τις 600 , εκ των οποίων περίπου οι μισές είναι σε σχολεία της Αττικής.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αναπληρωθούν οι ώρες των μαθημάτων  των υπό κατάληψη σχολείων τις αργίες και τα Σάββατα ενώ θα μειωθούν οι περίπατοι.

Οπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «από αύριο (σ.σ. σήμερα), στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους».

Σχετικά με τα μαθήματα που χάνονται λόγω καταλήψεων η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε: «όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων». Η υπουργός τόνισε ότι είναι «θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία» και το ξεκαθάρισε: «δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση». Σύμφωνα με το συντονιστικό των μαθητών τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη φτάνουν τα 600, με περίπου τα 250 εξ αυτών να είναι στην Αττική.

Να σημειωθεί  πως οι μαθητές έχουν ανακοινώσει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας σήμερα Πέμπτη στις 12:00 και σε άλλες πόλεις με αιτήματα που αφορούν στις αποστάσεις στα σχολεία, τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και τη μη χρήση μάσκας. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του υπουργείου μόνο στο 3% των τμημάτων ο αριθμός των μαθητών κυμαίνεται από 26-30.

Η ΟΛΜΕ προκήρυξε διευκολυντική τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως και τις 14:00 προκειμένου να πάνε οι καθηγητές στο συλλαλητήριο. Η εκπαιδευτική ομοσπονδία χαρακτηρίζει: «Τον αγώνα των μαθητών για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην μόρφωση και στην υγεία είναι δίκαιος . Είναι πρώτα από όλα και δικός μας αγώνας».