Αποκάλυψη Reuters: H EE πάγωσε τις κυρώσεις σε τούρκους-στελέχη της κρατικής εταιρείας TPAO

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε στελέχη της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου TPAO, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες.

“Οι διαδικασίες για πρόσθετες κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους έχουν σταματήσεις και δεν μιλάμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις”, αναφέρει διπλωμάτης σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως οι διαδικασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ ενώ ένας τρίτος είπε ότι δίνεται προτεραιότητα στη διπλωματία.

Οι διπλωμάτες λένε ότι η αλλαγή στάσης της ΕΕ ως προς την Τουρκία επήλθε μετά από μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου, και ακολούθως από τις προσωπικές συνομιλίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ξεχωριστά με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ.

Η έκθεση για τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, η οποία ανατέθηκε στον Μπορέλ από τους ηγέτες της ΕΕ και η οποία θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου, αναμένεται πλέον, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, να τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ αρχικά αναμενόταν να καταγράψει τις αντιρρήσεις της Ένωσης ως προς τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση.

Το αίτημα  Τούρκου Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απαγορεύσει το κουρδικό κόμμα HDP είναι απίθανο να αναζωογονήσει οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις, αν και μπορεί αυτό το θέμα να συζητηθεί από την Ένωση, πρόσθεσε ένας διπλωμάτης.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν Ιμπραήμ Κάλιν πραγματοποίησε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα με Γάλλους και Γερμανούς πολιτικούς συμβούλους. Ο δε Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πριν από μερικές ημέρες πως η αλλαγή του τόνου από την Τουρκία είναι ειλικρινής και πως η Άγκυρα θα ήθελε από την Ένωση να ανταποδώσει.

Η Άγκυρα ζητά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ, αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και αναγνώριση των απαιτήσεων της στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ένωση από την πλευρά της αναμένεται να προσφέρει νέα κεφάλαια από το 2022 και μετά για τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, η αναθέρμανση του κλίματος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα που υπάρχουν και ότι η Τουρκία πρέπει να πετύχει τους απαιτούμενους στόχους για να σημειώσει πρόοδο στην μακροχρόνια προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ.