Αρθούρος Ζερβός: Δεν είναι το καλύτερο για τη χώρα ούτε για ΔΕΗ η πλήρης απόσυρση λιγνιτικών μονάδων

Επιφυλάξεις για την πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εξέφρασε ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου REN 21 και πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο συνέδριο “Athens Energy Dialogues” που πραγματοποιείται στην Αθήνα. “Δεν είναι, όπως υποστήριξε, το καλύτερο για τη χώρα ούτε για τη ΔΕΗ”, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ασφάλειας εφοδιασμού. Αναγνώρισε ότι η πλειονότητα των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να κλείσει, και κάποιες έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της διατήρησης των μονάδων Φλώρινας, Αγίου Δημητρίου 5 και Μεγαλόπολης 4 όπως και της υπό κατασκευή Πτολεμαίδα 5. Σημείωσε επίσης ότι ο λιγνίτης δεν πρέπει να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο αλλά από ανανεώσιμες πηγές.

Στον αντίποδα και με δεδομένο την αλλαγή στρατηγικής της ΔΕΗ και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., Κωνσταντίνος Μαύρος, είπε ότι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της θυγατρικής της ΔΕΗ προβλέπει τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σε ορίζοντα 2-3 ετών.

Επεσήμανε πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 η εταιρεία λειτουργούσε μονάδες ισχύος 150 μεγαβάτ, μέγεθος που την καθιστούσε σχεδόν ουραγό στην αγορά. Έχει ξεκινήσει η κατασκευή άλλων 100 μεγαβάτ και μέχρι το Μάιο θα ξεκινήσουν άλλα 200, που σημαίνει ότι είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο να λειτουργούν 500 μεγαβάτ σε ορίζοντα 24 – 36 μηνών, με την ανάπτυξη και συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη να προχωρήσει η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Ως κλειδί για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών χαρακτήρισε την αποθήκευση ενέργειας ο επικεφαλής της ENEL Green Power Ευρώπης, Αριστοτέλης Χαντάβας, ο οποίος στάθηκε επίσης στο ευτυχές όπως το χαρακτήρισε γεγονός των εγκαινίων του αιολικού πάρκου του Καφηρέα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Οκτώβριο, έργο που δείχνει ότι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Την ευχή να προχωρήσουν οι γερμανικές επιχειρήσεις έστω με την μισή ταχύτητα με την οποία προχωρά η ΔΕΗ στην απανθρακοποίηση εξέφρασε ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Ελλάδα της εταιρίας Bay Wa, Philipp Kunze.