Αθηνά Λινού: Πρέπει να περιορίσουμε τις επαφές μας – Διπλός κίνδυνος λόγω γρίπης, πρόβλημα τα μέσα μεταφοράς

«Είμαστε σε κρίση και υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί και γιατί θα συμπέσει με τη γρίπη και τα απλά κρυολογήματα και δεν θα ξέρουμε τι έχουμε με κάποια συμπτώματα» είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για τους επόμενους μήνες «επειδή στην Ελλάδα τείνουμε να φοβόμαστε τον καθαρό αέρα και το κρύο». «Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις επαφές χωρίς να επηρεάσουμε την ανθρωπιά μας» είπε η κυρία Λινού καθώς «ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και από κάποιον που είναι ανυποψίαστος».

Η ίδια τόνισε ότι «είναι καλό θα είναι να αερίζουμε πολύ συχνά τους χώρους, να κρατήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά και ας είναι ψύχρα. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι κοινοί χώροι όπως οι χώροι εργασίας».

Η κυρία Λινού εξήγησε ότι «το φτέρνισμα δεν είναι σύνηθες σύμπτωμα κορωνοϊού και να μην το φοβόμαστε. Αυτό που μας ανησυχεί στον κορωνοϊό είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μεγάλη εξάντληση και πόνοι μυοσκελετικοί».

Σχετικά με τις μάσκες η κυρία Λινού ανέφερε πως «η μάσκα σε όλους τους χώρους θα περιόριζε την πανδημία» ενώ «το μεγαλύτερο πρόβλημα αν δεν λυθεί είναι ο συνωστισμός  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Τέλος, «ο ηλικιωμένος να σχετίζεται με μια οικογένεια, να υπάρχουν, δηλαδή, “κάψουλες” με μια οικογένεια και έναν ηλικιωμένο».