Μπουλούτας: Ο Ελλάκτωρ έχει αλλάξει σελίδα – Στόχος το υγιές ανεκτέλεστο και η λειτουργική κερδοφορία

Την εκτίμησή του πως ο Όμιλος Ελλάκτωρ έχει αλλάξει σελίδα μπαίνοντας σε αναπτυξιακή πορεία πραγματοποίησε ο CEO της εταιρείας κ. Ευθύμιος Μπουλούτας αναφέροντας πως από την επόμενη χρονιά ο τομέας της κατασκευής θα είναι κερδοφόρος.

Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ ξεκαθάρισε ότι αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου ενώ ανέφερε πως από τους υφιστάμενους μετόχους μόνο η Reggeborgh έχει ενημερώσει εγγράφως το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας πως προτίθεται να συμμετάσχει τόσο για το ποσοστό που της αναλογεί όσο και για τις τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Επιπλέον, στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει κατά περίπου 1% το κόστος κεφαλαίου μέσα στους επόμενους 12 μήνες εξασφαλίζοντας χαμηλότερα επιτόκια σε νέα δάνεια και project financing καθώς η σχέση της με τις τράπεζες έχει βελτιωθεί κατακόρυφα.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου εντός Ιουλίου, η Άκτωρ θα ενισχυθεί με 100 εκατ. ευρώ, κίνηση η οποία ολοκληρώνει την εξυγίανση του ισολογισμού της και βάζει σε τροχιά επανεκκίνησης τον τομέα των κατασκευών. Ο διευθύνων σύμβουλος εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση- γέφυρα και η αύξηση κεφαλαίου, σφραγίζουν το μακρύ δρόμο των ζημιών από τον κλάδο κατασκευών ώστε να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη της εταιρείας. Όπως είπε, η Ελλάκτωρ προσβλέπει σε μικρή λειτουργική κερδοφορία από την επόμενη χρονιά.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η Ελλάκτωρ διεκδικεί έργα σε όλους τους τομείς στους οποίους επιχειρεί, ήτοι στην κατασκευή, στις ΑΠΕ αλλά και τις παραχωρήσεις. Μάλιστα, έχει θέσει τρεις βασικούς στόχους, οι οποίοι είναι τα έργα στο Ελληνικό, ο ΒΟΑΚ καθώς και η Πολιτεία Καινοτομίας στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ. Ήδη πάντως στον τομέα της κατασκευής η ΑΚΤΩΡ έχει υπογράψει νέες συμβάσεις έργων ύψους 165 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται το 2022 να «γυρίσει» στην κερδοφορία.

Την ίδια στιγμή πάντως, στρατηγική του ομίλου είναι να μειώσει τα ιδιαίτερα υψηλά κόστη που προκύπτουν από τη δραστηριοποίησή του σε πολλές χώρες, ειδικά μακριά από την Ελλάδα.

Τόνισε ότι θα περιοριστεί η παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα, στην Ρουμανία και στα  Βαλκάνια, αποδίδοντας μεγάλο μέρος του κόστους του ομίλου, στην αλόγιστη επέκταση στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη μελέτη για γεωγραφικές περιοχές που έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν, διερευνώντας τις συνθήκες σε διάφορες χώρες. Ο κ. Μπουλούτας μίλησε για την ανάγκη να επεκταθεί σε έργα με  προστιθέμενη αξία και κερδοφόρα και για ένα υγιές ανεκτέλεστο.

Αναφερόμενος μάλιστα στη σημερινή κατάσταση του ομίλου, είπε ότι εκτός από τις κατασκευές, η Ελλάκτωρ έχει λειτουργικές ταμειακές ροές που είναι πάνω από 150 εκατ. ευρώ από τις άλλες δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως επιθυμία είναι να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με όρους αγοράς, κοιτάζοντας τις προσδοκώμενες αποδώσεις των ιδίων κεφαλαίων (IRR) ανά επένδυση.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Θ. Μπουλούτας σημείωσε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου με όρους αγοράς. «Θα εξετάσουμε τα έργα με προσοχή και με βάση την επενδυτική τους απόδοση». Για τη συνεργασία με την πορτογαλική EDPR και το αιολικό πάρκο στην Εύβοια εξήγησε πως βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης που θα χρειαστεί περίπου 24 μήνες και πως η έναρξη της κατασκευής δεν θα γίνει νωρίτερα από 2022 ή τα μέσα του 2023.

 

Τέλος αναφερόμενος στα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης ανέφερε πως σκοπός είναι η διεύρυνση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι που θα γίνει στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου.