Μπουτάρης για μετρό: Θλιβερή απόφαση ΚΑΣ, εξοργιστική διαδικασία και προειδοποίηση προσφυγών

“Θλιβερή” χαρακτηρίζει ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σημειώνει πως η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα αποφασίσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει.
“Το τοπίο που αποκαλύφθηκε στον σταθμό της Βενιζέλου είναι η καρδιά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Εκεί αποδεικνύεται περίτρανα τι ήταν η πόλη μας στο παρελθόν, πώς χτίστηκε, ο δρόμος και τα καταστήματα. Θλίβομαι πολύ με την απόφαση του ΚΑΣ”, είπε ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στα αρχαιολογικά ευρήματα και εξηγώντας το λόγο που δεν πρέπει να μετακινηθούν.
«Εγώ το χρέος που είχα να κάνω ως δήμαρχος το έκανα και ήταν να διατηρηθούν τα αρχαία επί τόπου. Μ’ έχουν “στη μπούκα” από το 2013 και λένε πως “ο Μπουτάρης φταίει για όλα”. Είναι γνωστό το “πακέτο” αυτών που εναντιώνονται στη λύση in situ» πρόσθεσε ο τέως δήμαρχος.
Χαρακτήρισε δε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ “εξοργιστική”, συμπληρώνοντας πως “ουσιαστικά νομιμοποιήθηκε μια ειλημμένη απόφαση”. Υπογράμμισε δε πως ήταν τουλάχιστον “απαράδεκτο ότι δεν επετράπη η είσοδος στους εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης στην παρουσίαση της μελέτης από την Αττικό Μετρό”.
Για το ενδεχόμενο προσφυγών ο κ.Μπουτάρης είπε πως οι αρχαιολόγοι σίγουρα θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σημείωσε: “Εμείς ως Κίνηση Πολιτών θα αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες σε γενική συνέλευση”. Σε περίπτωση που κάποιοι θα σπεύσουν να κατηγορήσουν όσους κάνουν προσφυγές απάντησε: “Είμαι σίγουρος ότι εγώ θα είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος”.

Μετρό Θεσσαλονίκης: “Πράσινο φως” από ΚΑΣ για απόσπαση αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου