Castello Bibelli: Δεν έχει ξεκινήσει το αγαπημένο project του Σάμυ Φάϊς – Τι δηλώνει η δήμαρχος Κέρκυρας

Πανδημία και αρχαιολογικές μελέτες αργοπορούν την εξέλιξη της επένδυσης στο μπαρόκ αρχοντικό της Κέρκυρας

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Ήταν Ιανουάριος του 2020 όταν υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους τους επιχειρηματίες Σάμυ Φάις και Χαράλαμπο Πανδή, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα, της εταιρίας Castello Bibelli Α.Ε. για την ανακαίνιση και αξιοποίηση του ιδιαίτερης αισθητικής αρχοντικού Castello Bibelli, του περιβάλλοντα χώρου και την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας.

Κατά την υπογραφή της Σύμβασης Αγοροπωλησίας Μετοχών (SPA) του Castelo Bibelli στο ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές Ιανουαρίου 2020. Από αριστερά Χαράλαμπος Πανδής, Αντιπρόεδρος της Castello Bibelli AE, Σάμυ Φάις, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ‘Αρης Ξενόφος Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ και Ριχάρδος Λαμπίρης διευθύνων σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ.

Ο αρχικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ είχε ξεκινήσει, ήδη από τον Οκτώβριο του 2017, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πέρασαν πάνω από δύο χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί, στα μέσα του Ιανουαρίου του 2020.

Ο επικεφαλής του εγχειρήματος Σάμυ Φάις είχε δηλώσει πως η συγκεκριμένη επένδυση είναι «είναι ένα από τα πιο ωραία projects που έχω αναλάβει. Ένα παλιό παλάτι, το οποίο θα ανακατασκευαστεί και γύρω του θα χτιστούν 13 βίλες υψηλού επιπέδου. Aυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης της μεταβίβασης δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες. Παράλληλα, όμως, έχουμε ξεκινήσει προμελέτη για την τοποθεσία των βιλών, καθώς με βάση τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης, γύρω από το κάστρο υπάρχει δυνατότητα για 5.000 τ.μ.».
Mέσα στο Castello Bibelli θα λειτουργήσουν 10–15 δωμάτια, οι χώροι υποδοχής, τα εστιατόρια, το spa και οι άλλες υποστηρικτικές υποδομές. Mαζί με τις βίλες το boutique hotel θα διαθέτει περίπου 70 δωμάτια.

Σήμερα, εννέα μήνες μετά και με την επέλαση του κορονοιού, το κτίσμα και ο περιβάλλον χώρος παραμένουν ως είχαν, χωρίς κάποια παρέμβαση, παρότι υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για την ανακατασκευή του. Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακίνητου (ΕΣΧΑΔΑ) του Castello Bibelli προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να αποκαταστήσει το διατηρητέο κτήριο «Castello Bibelli» (Ζώνη Ι, 16.600 τ.μ.), που έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο ενώ το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, θα προσεγγίσει τα 20 εκατ ευρώ.

Πρόσωπα με γνώση κοντά στην εταιρία δηλώνουν ότι πρόκειται για μια «επένδυση που θέλουν όλες οι πλευρές να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια και να προσελκύσει επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο, ωστόσο οι δυσμενείς συνθήκες, όπως είναι λογικό, έχουν συμβάλλει στην αργοπορία της υλοποίησης της.»

Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο νέο για την συγκεκριμένη επένδυση, προχωρούν κανονικά άλλα project του ομίλου Φάις όπως το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά του ιταλικού ομίλου καλλυντικών Kiko Milano, το πρώτο κατάστημα του οποίου άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στο The Mall Athens.

Για το ζήτημα του Castello Bibelli δεν θέλησαν να μιλήσουν, παρά την επικοινωνία του THECEO.GR, μαζί τους, ούτε ο Πρόεδρος της εταιρίας που θα αξιοποιήσει το ακίνητο και θα το μετατρέψει σε τουριστικό χωριό, Σάμυ Φάις, ούτε ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Πανδής, από την πλευρά της συνεργαζόμενης εταιρίας Bluehouse Capital, γνωστή από την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Mc Arthur Glenn.

Μερόπη Υδραίου (Δήμαρχος Κέρκυρας): Μελέτες και κορονοϊός συμβάλλουν στην αργοπορία του έργου

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κυρία Μερόπη Υδραίου.

Τη δική της γνώση πάνω στα όσα… δεν εκτυλίσσονται σε σχέση με το Castello Bibelli διατύπωσε στο THECEO.GR η δήμαρχος Κερκυραίων, δικηγόρος κυρία Μερόπη Υδραίου: «Είναι γεγονός ότι το Castello Bibelli είναι από τα πιο μεγάλα projects που θα τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα για το νησί μας, καθώς πρόκειται για ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς αρχοντικό και γενικώς κτίσμα, το οποίο θεωρώ ότι θα προσελκύσει, όταν ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του πολλούς επισκέπτες. Απ’ όσο γνωρίζω, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με το έργο, καθώς τόσο οι συνθήκες, όσο και κάποιες αρχαιολογικές μελέτες που αναμένονται, έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση της διαδικασίας. Ήδη, όμως, έχουν περάσει αρκετοί μήνες και όταν βγουν οι εγκρίσεις από τις μελέτες θα πρέπει η η εταιρία να επιταχύνει, προκειμένου να μπορεί να παραδοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πιθανόν, θα χρειαστεί και μια παράταση στις εργασίες, αλλά αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω από τώρα».

Aπό την πλευρά του Δήμου, πάντως, θα χρειαστεί και η έγκριση κάποιων πολεοδομικών μελετών, οι οποίες και αυτές ακόμα δεν έχουν κατατεθεί, γεγονός που ίσως καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την έναρξη του έργου.

ΤΑΙΠΕΔ: Στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας η έναρξη εργασιών

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αρης Ξενόφος.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει ενημέρωση ότι η συμφωνία, τουλάχιστον ως προς το οικονομικό της σκέλος και την καταβολή των σχετικών οικονομικών τιμημάτων της ανώνυμης εταιρίας, εκπληρώνεται κανονικά. Η πρώτη δόση 1,550 εκατ. ευρώ είχε καταβληθεί την ημέρα της συμφωνίας τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθούσαν άλλες τρεις, που θα ολοκλήρωναν το συνολικό τίμημα των 4.111.505 ευρώ.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσαν σε σχετική ερώτηση του THECEO.GR ότι «η συμφωνία προχωρά κανονικά αναφορικά με την έγκαιρη πληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων της Castello Bibelli A.E., οπότε είναι κανονικά σε ισχύ. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από την εταιρία πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, κάτι το οποίο είναι στη διακριτική της ευχέρεια».

Η ιστορία του

Το Castello Βibelli αποτελεί ακόμα και σήμερα, παρά τα πολλά χρόνια εγκατάλειψής του, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Κέρκυρας. Περισσότερο γνωστό σαν «Καστέλλο», λιγότερο γνωστό σαν «Βίλλα Μπιμπέλη» και ακόμα λιγότερο γνωστό σαν «Πύργος των Πολυλάδων» υψώνεται μέχρι σήμερα στην Κάτω Κορακιάνα, όπου μέχρι το 1982 λειτουργούσε μία από τις γνωστότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των αδελφών Μπούα.
Από τότε, παραμένει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ασυντήρητο, υφίσταται την αμείλικτη φθορά του χρόνου και τίποτα σε αυτό δεν θυμίζει τις παλαιότερες μέρες δόξας, κάτι το οποίο οι Κερκυραίοι ελπίζουν να αντιστραφεί με την επένδυση, όταν εκείνη ξεκινήσει και ολοκληρωθεί.

Κομβικό σημείο της ιστορίας του ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε η Φανή Ροδοκανάκη, κληρονόμος του Αντώνιου Πολυλά, ιδιοκτήτη του παλιού πύργου στο σημερινό Καστέλλο, παντρεύτηκε τον λιβορνέζο βαρώνο Λούκα Μπιμπέλη, ο οποίος και άρχισε την ανακατασκευή του παλιού πύργου και το μετέτρεψε σε παράδεισο. Σύμφωνα με όσα τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, ο Μπιμπέλι γοητεύτηκε από το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής και αποφάσισε να αναπαλαιώσει τον πύργο.

Λέγεται ότι στα αρχεία της Βενετίας ανακάλυψε τα σχέδια του ίδιου αυτού πύργου των Πολυλάδων και γυρίζοντας στην Κέρκυρα ανέθεσε στους πιο φημισμένους τεχνίτες την υλοποίηση του έργου, για το οποίο δούλεψαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των χωριών Ανω και Κάτω Κορακιάνας και Αγίου Μάρκου. Το έργο ολοκληρώθηκε 10 χρόνια μετά. Αυτό θα είναι το κτίριο, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο, το οποίο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Το νέο σχέδιο προβλέπει και για την αξιοποίηση της έκτασης 60.400 τμ με την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών σε παρόμοιο αρχιτεκτονικό στυλ, προκειμένου να είναι εναρμονισμένες με το τοπίο.