Χαμηλότερα ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για ευρωζώνη και Ελλάδα τον Νοέμβριο

Τα μέτρα που οι κυβερνήσεις έχουν πάρει στην Ευρώπη για να περιορίσουν την διασπορά του κορωνοϊού πλήττουν την οικονομία και αυτό καταγράφεται στην πορεία του δείκτη ESI (Economic Sentiment Indicator) που αποτυπώνει τις προσδοκίες που έχουν επιχειρήσεις και καταναλωτές για την οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή 27/11 (στην Ελλάδα ανακοινώνεται με καθυστέρηση από τον ΙΟΒΕ), ο δείκτης του Νοεμβρίου για την Ελλάδα υποχώρησε στις 91 μονάδες από 92,3 μονάδες τον Οκτώβριο και 89,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης είχε αυξηθεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι και τον Οκτώβριο, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε.

Στην ΕΕ ο δείκτης του Νοεμβρίου υποχώρησε στις 86,6 μονάδες από 90,2 μονάδες τον Οκτώβριο. Στην ευρωζώνη ο δείκτης υποχώρησε στις 87,6 μονάδες από 91,1 μονάδες τον Οκτώβριο.

Έτσι μετά τη μερική ανάκαμψη μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου και την σταθεροποίηση τον Οκτώβριο, είναι η πρώτη απότομη πτώση στην Ευρώπη. Στη ζώνη του ευρώ, η πτώση του ESI τροφοδοτήθηκε από την επιδείνωση της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες. Στη βιομηχανία και τις κατασκευές οι προσδοκίες διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης ESI υποχώρησε σημαντικά στην Ιταλία (-8,7) και τη Γαλλία (-4,8). Περιορισμένες ήταν οι απώλειες στη Γερμανία (-2,8), Ισπανία (-2,0) και Ελλάδα (-1,2). Αντίθετα, άνοδο σημείωσε στην Ολλανδία. (+1,0).

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ένας σύνθετος δείκτης που παρακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ σε επίπεδο κρατών μελών, ΕΕ και ζώνης ευρώ. Προκύπτει από επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Οι τομείς που καλύπτονται είναι η βιομηχανία (βάρος 40%), οι υπηρεσίες (30%), καταναλωτική συμπεριφορά (20%), λιανικές πωλήσεις (5%) και κατασκευές (5%). Τιμές πάνω από 100 υποδηλώνουν πάνω από το μέσο όρο οικονομικό κλίμα και το αντίστροφο. Τα δεδομένα προσαρμόζονται εποχικά.