Χαρ. Σεβαστίδης (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων): «Θα αποτύχει», η Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας

Ανεφάρμοστο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστίδης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» κατά την τοποθέτησή του στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων στη Βουλή, όπου συνεχίστηκε την Παρασκευή η συζήτηση του νομοσχεδίου με την ακρόαση των φορέων.

Ο κ. Σεβαστίδης τόνισε πως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία για την κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι να δουν την πραγματικότητα και την αποτύπωσε με ελάχιστες λέξεις: «Οταν τίθενται μαξιμαλιστικοί στόχοι δεν θα λειτουργήσει».

Εξήγησε πως ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη), πριν ολοκληρωθεί έρχεται η Βουλή με ένα τεράστιο αριθμό υποθέσεων και με ένα νέο αντικείμενο.

Τόνισε, πως δεν υπάρχει καμία προεργασία, καμία ενημέρωση, ούτε υποδομές και «είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει το νομοθέτημα»

Έθεσε ένα γενικότερο προβληματισμό, λέγοντας πως ενώ υπάρχουν προτάσεις για το πρόβλημα της καθυστέρησης της δικαιοσύνης, ποτέ κανείς δεν θέλησε να συζητήσει ουσιαστικά γιατί μεταξύ άλλων στην πολιτική δίκη. η δικαστική μεσολάβηση αγνοείται ενώ προτιμάται η ιδιωτική μεσολάβηση.

Τέλος, ζήτησε η εφαρμογή του νόμου για τις πτωχεύσεις να ξεκινήσει από το νέο δικαστικό έτος και να παραταθεί και ο προσδιορισμός των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατά ένα έτος.

Γ. Χαντζηνικολάου (πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών): Πέντε επιφυλάξεις επί του νομοσχεδίου Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας