Χιλιάδες οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, που δουλεύουν κανονικά, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό

Ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, άρτι αφιχθείς από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολή σύμβασης εργασίας αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά. Μεταξύ αυτών και εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίες δήθεν κόπτονται για την έγκυρη ενημέρωση.

Οι επιθεωρητές στο ΣΕΠΕ γνωρίζουν την κατάσταση από καταγγελίες αλλά έχουν αδυναμία να αποδείξουν ότι ένας εργοδότης εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενούς του, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά και ζημιώνοντας τους εργαζομένους.

Το πρόβλημα το γνωρίζουν στο υπουργείο Εργασίας επί Γιάννη Βρούτση, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να διορθωθεί η κατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα. Το εάν θα παρέμβει η νέα πολιτική ηγεσία του Κωστή Χατζηδάκη, είναι αμφίβολο, αφού ο συγκεκριμένος υπουργός έχει δείξει ανοσία στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα από τις υπηρεσίες του κράτους.

«Το πρόβλημα είναι οι διορθωτικές αποφάσεις που λαμβάνονται για το χρόνο υποβολής αιτήσεων αναστολής σύμβασης», λένε μιλώντας στην ιστοσελίδα asfalistiko.gr. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στις επιχειρήσεις να παρανομήσουν.

Ακόμα και αν έχουν γίνει έλεγχοι και έχουν βρεθεί εταιρίες που αξιοποιούν εργαζόμενους υπό αναστολή σύμβασης, με τη διορθωτική παρέμβαση που δίνει το υπουργείο Εργασίας, μπορούν να «καλύψουν τα νώτα τους» πριν «πέσουν» πρόστιμα.

Έτσι, είναι σαν η Πολιτεία «να κλείνει το μάτι» στους εργοδότες. «Θα πρέπει ή να είναι αφελής ένας εργοδότης ή να είναι υπερβολικά τίμιος», δηλώνουν οι επιθεωρητές εργασίας που εμφανίζονται άπραγοι απέναντι στην πανδημία. «Μας χρησιμοποιούν μόνο για να διαπιστώνουμε παραβάσεις για μάσκες στους εργαζόμενους», λένε με σαφή ενόχληση για το πόστο που τους έχει ανατεθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Το πρόβλημα αποτελεί ξεκάθαρη στρέβλωση της αγοράς εργασίας και ολοφάνερη εκμετάλλευση της πανδημίας προς όφελος κάποιων αεριτζήδων, οι οποίοι ωφελούνται από την διαδικασία. Από την πλευρά των εργαζομένων η ζημιά είναι διπλή. Εχουν υποστεί περικοπή μισθού και συνεχίζουν να δουλεύουν. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες στο ΣΕΠΕ ότι σε πάρα πολλές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι δουλεύουν και πέρα από το ωράριό τους, αφού οι εργοδότες γνωρίζουν ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας δεν θα τους ελέγξουν.