Χρ. Σταϊκούρας: Ανήγγειλε μέτρα για κλάδους ενέργειας, τουρισμού, ακτοπλοΐας και ναυτιλίας και δεν διέψευσε μελλοντική χρήση «μαξιλαριού»

Τη λήψη στοχευμένων δράσεων για τους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της ναυτιλίας, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kοntra Channel. Παράλληλα, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν, από το υπουργείο Εργασίας  πολιτικές για την ανεργία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η κοινωφελής εργασία και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» στις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα «τρέχουν» εγγυοδοτικά προγράμματα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ο προϋπολογισμός δε, του υπουργείου Πολιτισμού, θα ενισχυθεί με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.

Πάνε καλά τα έσοδα αλλά δεν διέψευσε χρήση μαξιλαριού μελλοντικά

Ερωτηθείς για τη χρήση του «μαξιλαριού», δηλαδή διαθεσίμων περίπου 34 δισ. ευρώ, που έχει συγκεντρώσει το δημόσιο από φόρους περασμένων ετών και η κυβέρνηση μέχρι τώρα άφηνε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «το θέμα είναι να υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι όταν η χώρα βγει από την κρίση. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χρήση θα γίνει την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη ποσότητα, για να ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη». Πρόσθεσε δε, ότι απ’ τα έως τώρα στοιχεία, «η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο φαίνεται ότι δεν ήταν απογοητευτική», καθώς αρκετοί πολίτες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, ο Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα υπάρξει ένας συνδυασμός των προτάσεων που έχουν κατατεθεί (ευρωομόλογο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ESM, κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο)